Prima pagină » Piața online a mașinilor rulate din România a crescut cu aproape 9%, până la 2,5 miliarde de euro

Piața online a mașinilor rulate din România a crescut cu aproape 9%, până la 2,5 miliarde de euro

Piața online a mașinilor rulate din România a crescut cu aproape 9%, până la 2,5 miliarde de euro
Foto: Unsplash

Piața online a mașinilor rulate din România a crescut într-un ritm susținut în prima jumătate a anului, atingând pragul de 2,5 miliarde de euro.

Au fost înregistrate creșteri notabile atât în ceea ce privește valoarea ofertelor, cât și în numărul anunțurilor publicate pe principalele platforme online. Această evoluție reflectă schimbările preferințelor consumatorilor, cu un interes sporit pentru vehicule moderne, eficiente și tehnologii alternative, ce conturează direcția pieței auto locale pentru perioada următoare.

Creștere de 8,7% pe piața online a mașinilor rulate

Piața online a mașinilor rulate a crescut cu aproape 9%, până la 2,5 miliarde de euro

Foto: Shutterstock

Piața auto din România și-a păstrat ritmul ascendent în primul semestru al anului 2025, consolidându-și creșterea față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor furnizate de Autovit.ro, care este cea mai mare platformă auto online din țară, valoarea totală a ofertelor de mașini noi și second-hand în intervalul ianuarie-iunie 2025 a depășit 2,5 miliarde de euro față de cele 2,3 miliarde de euro din primul semestru al anului trecut. Totalul se traduce printr-o creștere de 8,7% .

Distribuția anunțurilor pe acest site a fost relativ echilibrată pe parcursul semestrului, cu un vârf semnificativ în luna martie, când au fost postate peste 27.000 de anunțuri noi. În total, au fost înregistrate 135.436 de anunțuri în primele șase luni, în creștere cu peste 6% comparativ cu cele 127.463 de anunțuri din aceeași perioadă a anului trecut.

SUV-urile rămân cele mai populare, cu o cotă de 38% din totalul anunțurilor, reprezentând peste 28 de milioane de vizualizări în semestrul întâi. Acestea sunt urmate de sedanuri, cu 21% din anunțuri și peste 19 milioane de vizualizări, și de break-uri, care însumează 14% din oferte și peste 8 milioane de vizualizări. Aceste cifre reflectă preferințele românilor în materie de vehicule spațioase și versatile.

Care sunt cele mai căutate mașini second-hand?

În privința tipului de combustibil, mașinile diesel domină oferta cu 60% din totalul anunțurilor, iar cele pe benzină reprezintă 28%. Totuși, interesul pentru diesel a scăzut semnificativ, vizualizările în acest segment coborând cu 33% în 2025 față de 2024.

Segmentul mașinilor plug-in hybrid a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere a numărului de anunțuri urcând (+119%), de la 2.913 în primul semestru din 2024 la 6.375 în 2025. Această dublare indică o tranziție rapidă către mobilitatea alternativă, susținută de politici guvernamentale și de o conștientizare mai mare a avantajelor tehnologiilor hibride.

La nivel de mărci, BMW conduce topul preferințelor pe Autovit.ro, cu 17.950 de anunțuri și 11,2 milioane de vizite în primele șase luni ale anului. Pe locurile următoare s-au situat Volkswagen și Mercedes-Benz. De altfel, aceste trei mărci germane cumulează peste 27 de milioane de vizualizări, adică circa 35% din interesul total manifestat pe platformă.

În topul modelelor, Volkswagen Golf ocupă prima poziție cu 4.105 anunțuri, urmat de Volkswagen Passat și Skoda Octavia, fiecare cu câte 3% din anunțuri. BMW Seria 3 este modelul cu cele mai multe vizualizări, peste 2,3 milioane, urmat de BMW Seria 5 și de Volkswagen Golf. Primul model românesc prezent în acest clasament, Dacia Duster, se situează pe locul 7, cu peste 1,4 milioane de vizualizări.

Segmentul vehiculelor noi a însumat 165 milioane de euro

Segmentul de preț 10.000-25.000 euro este cel mai căutat, cu 40% dintre anunțuri și 42% dintre vizualizări. Segmentul premium, cu prețuri de peste 40.000 euro, reprezintă 9% din oferte și atrage peste 9,5 milioane de vizualizări. La vânzări, segmentul 10.000-25.000 euro domină cu 42%, urmat de cel sub 10.000 euro cu 24%.

Un trend interesant este creșterea preferinței pentru mașinile mai noi, vehiculele din 2021 înregistrând o creștere de 81% în numărul de anunțuri, semnalând o orientare a pieței către automobile moderne și eficiente. Segmentul vehiculelor noi a cunoscut, de asemenea, o activitate semnificativă, cu peste 3.500 de anunțuri în primele șase luni și o valoare totală a ofertelor de aproximativ 165 milioane de euro.

În segmentul premium, mașinile noi cu prețuri peste 40.000 euro domină anunțurile și vizualizările, reprezentând peste 43% din oferte și generând 39% din vânzările din acest segment.

Alte articole importante
Proteine vechi de 29 de milioane de ani generează o nouă piață pentru biotehnologie și medicină evolutivă
Proteine vechi de 29 de milioane de ani generează o nouă piață pentru biotehnologie și medicină evolutivă
Două echipe de cercetare au descoperit o adevărată mină de aur pentru biotehnologie, medicină evolutivă și pentru piețele de date biologice. Două studii, publicate pe 9 iulie în Nature, ar putea schimba radical modul în care înțelegem istoria vieții pe Pământ — și, în același timp, ar putea deschide calea unor noi aplicații biotehnologice, cu […]
În China, studiile post-universitare au devenit noul standard de bază pentru angajare
În China, studiile post-universitare au devenit noul standard de bază pentru angajare
Într-o economie marcată de recuperarea lentă post-pandemie și o piață a muncii tot mai competitivă, tinerii chinezi ajung să vadă studiile de licență ca pe un simplu punct de plecare. Pentru a avea o șansă reală la angajare, majoritatea absolvenților din China aleg să urmeze studiile post-universitare – nu pentru un salariu mai bun, ci […]
România intră în era Iron Dome: prima țară europeană care va folosi sistemul israelian
România intră în era Iron Dome: prima țară europeană care va folosi sistemul israelian
România va deveni prima țară din Europa care va opera renumitul sistem israelian de apărare antiaeriană Iron Dome. Ministerul Apărării Naționale a confirmat că firma Rafael a câștigat licitația pentru furnizarea de sisteme SHORAD/VSHORAD, destinate protejării infrastructurii critice, a obiectivelor militare și, la nevoie, a zonelor urbane. România, deschizătoare de drum în Europa cu sistemul […]
Bursele europene și moneda unică europeană, afectate de noile amenințări tarifare ale lui Trump
Bursele europene și moneda unică europeană, afectate de noile amenințări tarifare ale lui Trump
Bursele europene au început săptămâna în scădere, iar moneda euro a înregistrat o ușoară depreciere în raport cu dolarul. Piețele au reacționat, astfel, la noile amenințări tarifare lansate de Donald Trump împotriva Uniunii Europene. Trump agită piețele: bursele europene scad, euro se depreciază Temuta scrisoare referitoare la introducerea de noi taxe vamale din partea Statelor […]
Schimbările climatice sunt un produs secundar al progresului, nu o criză existențială, susține țarul american al energiei
Schimbările climatice sunt un produs secundar al progresului, nu o criză existențială, susține țarul american al energiei
„Aproape fiecare aspect al vieții moderne depinde de energie. Aceasta generează oportunități, scoate oameni din sărăcie și salvează vieți. De aceea, în calitate de antreprenor în domeniul energetic și, acum, de secretar al Energiei în administrația americană, mă simt onorat să promovez politica președintelui Donald Trump de a îmbunătăți viețile, într-o nouă epocă de dominație […]
Se lucrează la „inteligența artificială suverană”. Va aduce beneficii reale pentru contribuabili?
Se lucrează la „inteligența artificială suverană”. Va aduce beneficii reale pentru contribuabili?
Fiecare țară ar trebui să aibă propriul sistem de inteligență artificială (IA), antrenat pe date naționale, aliniat la valorile locale și construit pe infrastructură autohtonă, sugera, la finalul anului 2023, Jensen Huang, CEO-ul gigantului Nvidia. Apelând la apetitul politicienilor pentru reindustrializare, Huang a descris într-un fel irezistibil aceste sisteme, adică niște „fabrici de IA”, care […]