Unul dintre semnele clare că industria auto trece printr-o transformare profundă este atunci când un brand cunoscut pentru vehiculele sale practice și accesibile câștigă mult mai mult decât unul care produce unele dintre cele mai râvnite și scumpe mașini din lume, scrie Bloomberg. Exact aceasta este situația la Volkswagen AG. Cel mai recent raport financiar, publicat vineri, arată că divizia de volum Skoda continuă să înregistreze performanțe spectaculoase, în timp ce Porsche AG – brandul de mașini sport, listat separat, abia dac[ mai obține profit.
Cu un profit operațional de 739 milioane de euro (869 milioane de dolari) în trimestrul al doilea, Skoda a marcat cel mai bun rezultat din istoria companiei cehe, echivalent cu un randament operațional de 9,5% – un nivel cu care s-ar mândri orice producător premium. Prin contrast, divizia auto Porsche a raportat un profit operațional dezamăgitor de 154 milioane de euro. Deși această sumă include și ajustări contabile excepționale, marja operațională s-a prăbușit la 1,9%, o scădere dramatică față de marja de 17,8% raportată în urmă cu un an. Porsche urmează să publice date financiare detaliate săptămâna viitoare.
În mod normal, constructorii auto care vând vehicule de lux au marje de profit mult mai mari – Ferrari NV, grație clientelei sale extrem de loiale și înstărite, rămâne o excepție notabilă. Însă, în prezent, lumea auto pare întoarsă pe dos: o combinație între tarifele vamale impuse de SUA și competiția din ce în ce mai agresivă venită din China pune la colț giganți globali, precum Porsche, în timp ce brandurile cu un profil mai regional, cum este Skoda, navighează relativ liniștit.
Porsche le-a transmis angajaților să se pregătească pentru noi reduceri de costuri și a admis că modelul său de business „nu mai funcționează în forma actuală”, pe fondul scăderii vânzărilor în China, al unei strategii electrice neinspirate și al costurilor în creștere generate de tarifele americane. Toate vehiculele Porsche vândute în SUA sunt exportate din Europa, iar eforturile politice de a ajunge la un compromis comercial acceptabil au eșuat până acum. Vineri, conducerea VW a avertizat investitorii că nu ar trebui să presupună că tarifele impuse de SUA sunt doar temporare.
Brandul premium Audi se confruntă cu dificultăți similare. Pentru a contracara scăderea vânzărilor în China, VW a lansat chiar un nou brand electric dedicat pieței chineze, care nu mai poartă celebrul logo cu patru cercuri – o concesie greu de imaginat până de curând.
Prin contrast, brandurile de volum ale VW au rezultate surprinzător de bune. Deși Skoda vinde un număr modest de vehicule pe piețe precum India și China, cea mai mare parte a vânzărilor sale se bifează, totuși, în Europa. Imaginea veche a mărcii Skoda — mașini ieftine și lipsite de stil — a dispărut demult. Astăzi, designul este robust și modern, poziționarea e mai aproape de segmentul mediu, iar gama include modele electrice cu vânzări rapide, precum SUV-ul Enyaq, comentează sursa citată. Skoda beneficiază și de costuri de producție competitive și de avantajele integrării în grupul VW, inclusiv prin utilizarea de componente comune.
„Performanța Skoda arată ce se poate realiza într-un astfel de mediu, atunci când ai produse solide și o structură de costuri eficientă”, a declarat directorul financiar al VW, Arno Antlitz, într-o conferință cu analiștii. Alte mărci din portofoliul VW — inclusiv Porsche — ar avea multe de învățat, comentează Bloomberg.
Unul dintre avantajele imperiului multibrand VW este capacitatea de a compensa dificultățile dintr-o parte a afacerii prin profituri mai mari în alta. În ansamblu însă, tarifele SUA și competiția din China sunt o pierdere netă: profitul net al grupului în prima jumătate a anului a scăzut cu o treime, ajungând la 6,7 miliarde de euro, iar VW și-a revizuit în jos estimările de profit pentru întregul an, subliniind nevoia urgentă de noi reduceri de costuri. Lucrurile par să se echilibreze cât de caât, dar, fără Skoda, rezultatul ar fi fost cu adevărat dezastruos. Cine s-ar fi așteptat?