Marea Britanie sprijină un proiect inovator pentru reciclarea bateriilor pentru vehicule electrice (EV), menit să recupereze minerale rare.
Inițiativa, susținută de Jaguar Land Rover și coordonată de startup-ul Mint Innovation, urmărește dezvoltarea unor tehnologii sustenabile și reducerea dependenței de resurse naturale.
Guvernul britanic va investi în dezvoltarea tehnologiilor de reciclare a bateriilor litiu-ion pentru vehiculele electrice. Proiectul va fi sprijinit de producătorul Jaguar Land Rover (JLR), care a primit o finanțare guvernamentală pentru recuperarea mineralelor rare, precum litiu, nichel și cobalt. Valoare finanțării este de 8,1 milioane de lire sterline.
Inițiativa face parte din programul guvernamental DRIVE35, lansat pentru a accelera tranziția către mobilitatea electrică și pentru a genera noi locuri de muncă. Anunțul a fost făcut joi de startup-ul Mint Innovation, într-un comunicat citat de Reuters.
Proiectul, care se va întinde pe trei ani, se va desfășura în West Midlands, o regiune strategică pentru industria auto și pentru cercetarea științifică din Marea Britanie. Inițiativa este coordonată de Mint Innovation, un startup din Noua Zeelandă, în parteneriat cu JLR, care este parte a grupului Tata Motors, compania LiBatt Recycling și Warwick Manufacturing Group din cadrul Universității din Warwick.
Din suma totală, 4,05 milioane de lire sterline sunt alocate de către Advanced Propulsion Centre UK, o agenție guvernamentală dedicată sprijinirii tehnologiilor verzi.
Mint Innovation utilizează o tehnologie bazată pe biotehnologie și hidrometalurgie, prin care metalele prețioase pot fi extrase eficient din deșeuri, fără utilizarea cianurii și cu o reducere de peste 90% a emisiilor de carbon. Această metodă avansată, prietenoasă cu mediul, implică utilizarea microorganismelor și a reacțiilor chimice controlate pentru recuperarea eficientă a mineralelor din bateriile uzate.
Scopul este nu doar acela de a obține materiale de înaltă calitate, ci și de a reduce dependența Marii Britanii de resurse naturale virgine și de importuri, contribuind la formarea unui lanț de aprovizionare durabil.
„Procesele noastre avansate nu oferă doar materiale de înaltă calitate, ci contribuie și la reducerea dependenței de resurse naturale virgine”, a declarat Beth Johnston, profesor asistent la Universitatea din Warwick, potrivit publicației Economic Times.
Programul DRIVE35 prevede o investiție totală de două miliarde de lire sterline până în 2030, la care se adaugă alte 500 de milioane de lire sterline pentru cercetare și dezvoltare până în 2035, conform Departamentului pentru Afaceri și Comerț. Această măsură vine într-un moment dificil pentru industria auto globală, afectată de scăderea cererii de mașini cu zero emisii și de incertitudinile generate de tensiunile comerciale internaționale.
În sprijinul sectorului auto, guvernul britanic a decis recent relaxarea unora dintre condițiile impuse pentru tranziția către vehiculele electrice. Totodată, Jaguar Land Rover și-a revizuit în scădere estimările financiare pentru anul 2026 și a anulat planurile privind construcția unei fabrici de vehicule electrice în India.