Producătorul japonez de automobile Nissan a suspendat producția mai multor modele, pe fondul noilor taxe vamale impuse de SUA și Canada.
Decizia reflectă tensiunile comerciale accentuate, care afectează industria auto nord-americană și adâncește dificultățile financiare ale companiei nipone.
Nissan a anunțat că, pentru o perioadă, nu va mai produce trei modele din portofoliul său, destinate pieței din Canada: SUV-urile Pathfinder și Murano și camioneta Frontier. Acestea sunt fabricate în două uzine americane, în Tennessee și Mississippi.
Măsura a intrat în vigoare încă din luna mai, dar abia acum a fost făcută public în mod oficial. Aceasta va fi valabilă până când SUA și Canada vor rezolva problema tarifelor vamale asupra exporturilor auto. Christian Meunier, președintele Nissan Americas, a declarat că există un stoc suficient la cele trei modele, care poate acoperi cererea pentru următoarele 90 de zile. În plus, acesta a ținut să sublinieze că prețurile acestor vehicule nu s-au modificat din cauza tarifelor, după cum relatează publicația japoneză Nikkei, citată de Reuters.
În luna aprilie, administrația Trump a introdus un tarif suplimentar de 25% pentru importurile de autovehicule, măsură la care Canada a răspuns cu propriile taxe vamale. În urma acestor schimbări, și Mazda a anunțat suspendarea producției destinate Canadei la fabrica sa din Alabama.
În același timp, noua politică comercială a lui Donald Trump va afecta și producția lui Infiniti QX60, care este cel mai bine vândut model al mărcii japoneze, reprezentând peste 60% din vânzările mărcii în Canada în 2024, relatează publicația Driving. Acesta urmează să primească în 2026 o actualizare importantă.
Deși Canada nu este o piață majoră pentru Nissan, suspendarea exporturilor subliniază presiunile cu care se confruntă producătorii auto internaționali în fața noilor bariere comerciale și riscă să adâncească dificultățile financiare ale companiei japoneze.
Pentru anul fiscal încheiat la 31 martie 2025, Nissan a raportat pierderi nete de 4,5 miliarde de dolari, iar principalele agenții de rating au retrogradat compania la categoria „junk” (n.n. – nerecomandat pentru investiții).
Nissan, care nu deține fabrici în Canada, a vândut anul trecut aproximativ 104.000 de vehicule, mai puțin de jumătate din volumul livrat în Mexic și doar puțin peste 10% din vânzările realizate în SUA. Per total, piața canadiană reprezintă doar 3% din vânzările globale ale constructorului nipon.
În acest context tensionat, acțiunile Nissan au scăzut miercuri cu 2,8% la Bursa din Tokyo, în timp ce indicele de referință Nikkei-225 a înregistrat o ușoară creștere de 0,27%.