Pentagonul a alocat între 2020 și 2024 circa 2,4 trilioane de dolari din fonduri publice către companii private din industria de armament.
Acești bani au fost folosiți în principal pentru producția de arme și operațiunile militare, ceea ce reflectă rolul dominant al sectorului privat în arhitectura militară a Statelor Unite.
Pentagonul a alocat 2,4 trilioane de dolari către industria militară privată
Potrivit unui raport realizat de Quincy Institute for Responsible Statecraft împreună cu programul Costs of War de la Universitatea Brown, și citat de publicația britanică The Guardian, noul buget propus de administrația Trump pentru Pentagon va duce cheltuielile militare anuale ale SUA dincolo de pragul de un trilion de dolari.
De asemenea, firmele din industria apărării, inclusiv giganți precum Lockheed Martin și Raytheon, vor beneficia de câștiguri estimate la peste o jumătate de trilion de dolari. Aceste profituri vor ajunge și la sectorul în ascensiune al tehnologiilor militare, care se bucură de susținerea unor persoane influente din guvern, cum ar fi vicepreședintele JD Vance.
Același raport dezvăluie date privind contractele și cheltuielile făcute de Pentagon timp de cinci ani, între 2020 și 2024. Astfel, în acest interval, cei mai importanți cinci contractori – Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, General Dynamics și Northrop Grumman – au obținut împreună contracte în valoare totală de 771 de miliarde de dolari. Prin comparație, bugetul total pentru diplomație, dezvoltare și ajutor umanitar, excluzând ajutorul militar, a fost de 356 de miliarde de dolari.
Cheltuielile militare anuale ale SUA au crescut semnificativ în acest secol, la fel ca și partea din buget care merge către contractori. În total, firmele private au absorbit circa 54% din cheltuielile medii anuale ale Departamentului Apărării, estimate la 4,4 trilioane de dolari pentru această perioadă. Comparativ, în 1990, doar 41% din totalul cheltuielilor au fost direcționate către contractori.
Potrivit Quincy Institute for Responsible Statecraft, cheltuielile militare ale SUA, inclusiv finanțarea pentru Pentagon și activitățile militare susținute de alte agenții, au crescut de la 531 de miliarde de dolari în anul 2000 la 899 de miliarde de dolari în 2025.
Fondurile suplimentare de 156 de miliarde de dolari alocate prin legea „One Big Beautiful Bill Act” promovată de Donald Trump duc cheltuielile militare anuale ale SUA la 1,06 trilioane de dolari. Practic, bugetul militar american aproape că s-a dublat în secolul al XXI-lea, înregistrând o creștere de 99% față de anul 2000, potrivit sursei citate de The Guardian.
Creșterea bugetului de apărare, începută sub administrația Bush după atentatele din 11 septembrie 2001 și „războiul global împotriva terorismului”, continuă astăzi prin alocări importante de fonduri menite să contracareze influența Chinei, principalul rival strategic al SUA, precum și prin transferuri record de arme către Israel și Ucraina.
Nu în ultimul rând, sporirea cheltuielilor va aduce beneficii din ce în ce mai mari firmelor din sectorul tehnologiei militare care reprezintă giganți precum SpaceX, Palantir și Anduril, se mai arată în raport. „Fiind adânc înrădăcinate în administrația Trump ar trebui să le ofere un avantaj în bătăliile bugetare viitoare”, mai precizează sursa citată.