Donald Trump intensifică presiunile comerciale asupra mai multor state, după ce a anunțat că va crește tarifele vamale cu până la 40% pentru 14 țări care au excedente comerciale față de SUA.
Măsura, menită să protejeze producătorii americani, a fost însoțită de un termen-limită până la 1 august pentru încheierea unor noi acorduri bilaterale.
Foto: Freepik
Președintele Statelor Unite a trimis, luni, scrisori către liderii mai multor parteneri comerciali ai SUA pentru a-i informa despre noile tarife vamale. Totuși, într-o mișcare de atenuare a tensiunilor, liderul de la Casa Albă a semnat și un ordin executiv care amână până la 1 august intrarea în vigoare a tarifelor „reciproce”, cu excepția celor impuse Chinei.
Aceste tarife ar fi trebuit să intre în vigoare miercuri. În unele cazuri, în unele scrisori Trump a specificat rate tarifare noi, mai mari sau mai mici decât cele anunțate în aprilie, transmite CNN. Întrebat dacă termenul de 1 august este definitiv, președintele american a răspuns: „Aș spune că e ferm, dar nu 100% ferm. Dacă ne sună și ne spun că vor să facă lucrurile altfel, vom fi deschiși”.
Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, și președintele Coreei de Sud, Lee Jae-myung, au fost primii care au primit scrisorile. Ambele țări vor fi supuse unui tarif de 25% începând cu 1 august, însă au declarat că vor continua negocierile cu SUA, Japonia vizând un acord comercial bilateral. Scrisori similare au fost trimise și liderilor din Malaezia, Kazahstan, Africa de Sud, Myanmar și Laos, care au fost informați că SUA va impune importurilor din aceste țări tarife de până la 40%.
Ulterior, Trump a publicat pe rețeaua sa socială încă șapte scrisori, trimise către Tunisia, Bosnia și Herțegovina (care va fi supusă unui tarif de 30%), Indonezia, Bangladesh, Serbia, Cambodgia și Thailanda, totalul ajungând la 14 țări. În aceste scrisori, șeful de la Casa Albă și-a exprimat nemulțumirea față de deficitele comerciale ale SUA în relația cu aceste state, ceea ce înseamnă că Statele Unite importă mai mult decât exportă către ele. De asemenea, a susținut că tarifele sunt răspunsuri la politici considerate ostile față de produsele americane.
Donald Trump a încurajat liderii străini să-și mute producția în SUA pentru a evita tarifele. Data limită inițială era 9 iulie, ora 00:01 ET, pentru a încheia acorduri înainte ca noile tarife să intre în vigoare, transmite BBC. În total, SUA au importat în 2024 bunuri în valoare de 465 de miliarde de dolari de la cele 14 țări. Japonia și Coreea de Sud reprezintă 60% din această sumă, cu exporturi combinate de 280 de miliarde de dolari.
Noile tarife ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani. Printre produsele importate din Japonia și Coreea de Sud se numără autoturisme, piese auto, semiconductori, produse farmaceutice și utilaje, toate vizate de măsuri tarifare anterioare. În aprilie, Japonia urma să primească o taxă vamală de 24%, iar Coreea de Sud una de 25%. Acum, ambele vor fi supuse aceleiași taxe, de 25%.
Premierul nipon Ishiba a convocat un grup operativ de criză și a exprimat „profundul regret” față de decizia SUA, anunțând că negocierile vor continua. Ministerul Finanțelor din Coreea de Sud a avertizat că va lua „măsuri imediate și ferme” dacă piețele vor fi perturbate, fără a detalia acțiunile.
Alte țări afectate exportă mai puțin, dar sunt furnizori importanți pentru anumite produse. Spre exemplu, Africa de Sud furnizează jumătate din platina importată de SUA. Malaezia este a doua cea mai mare sursă de semiconductori pentru SUA, iar Bangladesh, Indonezia și Cambodgia sunt centre majore de producție pentru îmbrăcăminte. Scrisoarea lui Trump către premierul Cambodgiei a amenințat cu o taxă de 36%, mai mică decât cea anunțată în aprilie (49%).
Piața bursieră americană a reacționat negativ la anunțul președintelui american. Acțiunile constructorilor auto cu expunere în Japonia și în Coreea de Sud au scăzut brusc. Astfel, acțiunile Toyota s-au diminuat cu 4%, acțiunile Nissan cu 7,16%, iar cele ale Honda cu 3,86%. Aceste scăderi reflectă temerile că Trump ar putea impune tarife suplimentare asupra mașinilor dacă aceste țări vor riposta.
Trump a încheiat scrisorile astfel: „Aceste taxe pot fi ajustate, în sus sau în jos, în funcție de relația noastră cu țara dumneavoastră. Nu veți fi niciodată dezamăgiți de Statele Unite ale Americii”.
La finalul zilei, indicele Dow Jones a scăzut cu 422 de puncte (0,94%), S&P 500 cu 0,79%, iar Nasdaq cu 0,92%, cea mai slabă zi bursieră din ultimele trei săptămâni. În Asia, bursele au deschis marți pe linia de plutire.