Piața globală a ofertelor publice inițiale (IPO) a înregistrat o revenire semnificativă în prima jumătate a anului, atrăgând 61,4 miliarde de dolari.
Creșterea reflectă interesul reînnoit al investitorilor, în ciuda unui context economic și geopolitic încă incert.
Piața globală a ofertelor publice inițiale (IPO) a reușit să atragă în primul semestru al anului 2025 fonduri în valoare totală de 61,4 miliarde de dolari. Totalul reprezintă o creștere de 17% față de aceeași perioadă din 2024, potrivit unei analize publicată de EY și preluată de Financial Intelligence.
În cadrul acestei evoluții, China a generat o treime din valoarea totală a IPO-urilor la nivel global, dintr-un total de 539 de listări. Statele Unite se află pe primul loc ca număr de listări, cu 109 IPO-uri, cea mai bună performanță pentru primul semestru începând din 2021. De remarcat este și avansul listărilor transfrontaliere, care au atins niveluri record. Astfel, nu mai puțin de 62% dintre IPO-urile din SUA au fost realizate de companii străine.
În schimb, ponderea Europei pe piața globală a IPO-urilor a scăzut la doar 10%, conform aceleiași surse. Activitatea de listare a încetinit pe cele mai importante piețe europene, ca urmare a turbulențelor financiare de la începutul lunii aprilie, deși Suedia a înregistrat o listare de proporții semnificative. Totodată, Orientul Mijlociu a continuat să afișeze o dinamică puternică, în timp ce India a atras în continuare sume importante prin IPO-uri, în ciuda reducerii numărului total de tranzacții.
Potrivit raportului, tendințele geopolitice și direcțiile strategice naționale au influențat decisiv structura sectorială a pieței IPO. Domeniul industrial, în special mobilitatea, a beneficiat de trendul relocării și localizării lanțurilor de aprovizionare. În același timp, IPO-urile din sectorul energetic se orientează către infrastructura strategică, în timp ce tehnologiile militare captează tot mai mult interes, pe fondul creșterii bugetelor globale pentru apărare. În paralel, domeniul bioștiințelor atrage atenția prin inovațiile din biotehnologie.
Tehnologia rămâne un sector-cheie în piața globală a IPO-urilor. SUA și Japonia conduc în zona software-ului, în timp ce China se evidențiază prin listări din segmentul hardware. Sectorul activelor digitale și al fintech-ului cunoaște o revitalizare, printre actorii principali numărându-se companii care dezvoltă criptomonede stabile (stablecoins).
În ceea ce privește perspectivele pentru a doua jumătate a anului 2025, analiștii EY adoptă o poziție „prudent optimistă”, în contextul provocărilor economice și geopolitice încă persistente.
Datele analizate se referă la IPO-urile finalizate în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2025 și, pentru comparație, la cele încheiate în intervalul similar al anului 2024. La nivel anual, cifrele aferente anului trecut includ toate tranzacțiile derulate între 1 ianuarie și 31 decembrie. Sursele utilizate pentru această analiză sunt Dealogic, Mergermarket, S&P Capital IQ, LSEG și EY, acolo unde nu se menționează altfel.