Uniunea Europeană (UE) pregătește așa-numitele „credite pentru natură” ca să susțină eforturile de conservare a mediului, fără a pune presiune suplimentară pe bugetele publice.
Prin introducerea acestor credite, Bruxelles-ul își propune să recompenseze fermierii și silvicultorii care protejează ecosistemele, transformând astfel grija pentru natură într-o activitate economică viabilă.
Uniunea Europeană urmează să elaboreze un set de reguli pentru așa-numitele „credite pentru natură”, prin care fermierii și silvicultorii vor fi remunerați pentru activitățile de conservare a ecosistemelor. Scopul acestei inițiative este de a transforma protejarea naturii într-o activitate mai atractivă din punct de vedere economic, a anunțat luni Comisia Europeană, potrivit Reuters.
În contextul presiunilor bugetare tot mai mari, în special din cauza priorităților legate de apărare, UE caută soluții alternative de finanțare pentru proiectele de mediu, fără a apela suplimentar la fondurile publice deja solicitate. Deși oferă deja subvenții însemnate agricultorilor prin Politica Agricolă Comună, Comisia estimează că există un deficit anual de aproximativ 37 de miliarde de euro pentru acoperirea costurilor necesare conservării biodiversității.
De asemenea, Comisia Europeană va crea mai târziu în acest an un grup de experți din reprezentanți ai guvernelor, agricultori, comunități locale și cercetători. Acesta va avea misiunea de a dezvolta metodologii pentru funcționarea sistemului de „credite pentru natură”. Totodată, va fi lansat și un proiect pilot finanțat până în 2027 pentru testarea acestui mecanism.
Prin acest sistem, companiile sau statele vor putea cumpăra credite emise de fermieri, silvicultori sau de alți administratori de terenuri care se implică în protejarea mediului, prin plantarea de arbori, refacerea zonelor umede sau adoptarea unor practici de agricultură regenerativă. Grupul de lucru va analiza și procesul de certificare a acestor credite și va lucra la dezvoltarea unei piețe dedicate. Ulterior, se va decide dacă acest mecanism va fi integrat oficial în legislația europeană.
„Nu este vorba despre transformarea naturii într-o marfă, ci despre recunoașterea și recompensarea acțiunilor care restaurează și susțin natura”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Jessika Roswall.
Inițiativa se inspiră din modelul pieței „creditelor de carbon”, în cadrul căreia proiectele care reduc emisiile de CO₂ vând credite către companii interesate să sprijine acțiunile împotriva schimbărilor climatice. Totuși, această piață a fost afectată recent de o serie de controverse legate de lipsa rezultatelor concrete ale unor proiecte care au emis astfel de credite, se precizează în comunicatul emis luni de Comisie și preluat de Agerpres.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un nou obiectiv climatic pentru 2040. Pentru prima dată, acesta ar permite includerea creditelor internaționale de carbon în cadrul țintelor UE. Nu în ultimul rând, Comisia a subliniat că este conștientă de „provocările și oportunitățile” asociate cu piețele creditelor de carbon și ia în calcul aceste lecții în elaborarea noului mecanism destinat conservării naturii.