Vânzările auto din SUA au înregistrat o creștere însemnată în cel de-al doilea trimestru al anului, impulsionate de cererea pentru vehicule pe benzină și modele accesibile.
Totuși, analiștii spun că perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt marcate de incertitudini, pe fondul tarifelor comerciale care ar putea ridica prețurile și afecta accesibilitatea pentru consumatori.
Piața auto de peste Ocean a încetinit în luna iunie după vânzările puternice din primăvară, alimentate de cumpărătorii care doreau să blocheze prețurile înainte de tarifele impuse importurilor de mașini. Astfel, vânzările de automobile în Statele Unite au înregistrat o majorare solidă în perioada aprilie-iunie, susținute fiind mai ales de cererea pentru vehiculele convenționale alimentate cu benzină.
General Motors (GM) a reușit să își mențină poziția de lider de piață, raportând o creștere de 7% a vânzărilor trimestriale comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Această performanță s-a datorat în principal popularității modelelor crossover accesibile pe care gigantul american le comercializează pe piața locală.
Livrările Tesla au scăzut cu 13% în al doilea trimestru față de anul precedent. Întârzierile în lansarea modelelor mai accesibile, politica polarizantă a CEO-ului Elon Musk și o scădere bruscă a pieței americane au determinat al doilea declin trimestrial consecutiv, relatează Automotive News.
De asemenea, Ford Motor Company, principalul rival al GM, a raportat o majorare mai accentuată, de 14,2% în cel de-al doilea trimestru din 2025. În schimb, divizia nord-americană a producătorului japonez Toyota a raportat o creștere de 7,2%. Și Hyundai Motor a avut un trimestru pozitiv, înregistrând o creștere de 10% a vânzărilor.
Cu toate acestea, industria auto se confruntă cu perspective incerte pentru restul anului, în contextul în care tarifele introduse de președintele Donald Trump ar putea duce la scumpirea mașinilor. Inițial, noile tarife comerciale au încurajat cumpărătorii sensibili la preț, însă analiștii anticipează că acest efect pozitiv va fi de scurtă durată, deoarece creșterea prețurilor va reduce din entuziasmul consumatorilor.
Se estimează că impactul tarifelor va fi resimțit în special asupra modelelor cu prețuri accesibile, cum ar fi pick-up-ul Ford Maverick și modelul Chevrolet Trax, reducând astfel opțiunile accesibile pentru consumatori. Aceasta devine o problemă tot mai importantă, în condițiile în care prețul mediu al unui automobil nou în SUA se apropie de pragul de 50.000 de dolari.
„O bună parte din cererea anticipată care a susținut vânzările în aprilie și mai a fost deja satisfăcută. Din acest motiv, ne așteptăm ca cererea consumatorilor să se tempereze în următoarele luni”, a explicat Charlie Chesbrough, economist senior la Cox Automotive.
În luna iunie, vânzările de vehicule noi în SUA s-au ridicat la aproximativ 1,25 milioane de unități, ceea ce corespunde unei rate anuale ajustate sezonier de 15,34 milioane de unități, potrivit datelor publicate de Wards Intelligence, preluate de Reuters.
„A doua jumătate a anului va fi provocatoare. Ne confruntăm cu numeroase obstacole: ratele dobânzilor rămân ridicate, iar climatul politic este extrem de instabil”, a declarat Randy Parker, directorul executiv al Hyundai Motor North America.