Adâncirea crizei politice din România a intensificat vânzarea masivă de bani pe piață, aducând moneda națională către un minim istoric, scrie Bloomberg. Totul se dezvoltă pe fondul îngrijorărilor că prăbușirea guvernului ar putea distruge șansele României de a-și reduce deficitul actual, cel mai mare al Uniunii Europene.
Leul s-a prăbușit cu peste 2%, depășind pragul de 5 lei pentru un euro, o mișcare neobișnuit de bruscă, ceea ce indică faptul că factorii de decizie politică și-au relaxat controlul asupra monedei, după ce anterior au menținut-o într-un interval restrâns printr-un regim de flotare controlat, scrie Bloomberg.
Banca Centrală a României a declarat pentru Bloomberg că nu va comenta mișcările recente de pe piața valutară. Reprezentanții băncilor din România fac, însă, unele prognoze. ING îşi menţine estimarea făcută la finalul anului trecut, de 5,05 lei pe euro, deşi unele depăşiri mai apropiate de 5,10 sunt posibile pe termen scurt, potrivit declarațiilor lui Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank România, citat de Bloomberg.Tranzacţiile de pe piaţa interbancară au semnalat că leul a fost sub o presiune puternică în ultimele zile, potrivit lui Valentin Tătaru.
Devalorizarea monedei însoţeşte o vânzare mai largă a obligaţiunilor şi acţiunilor României, după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani denominate în leu a crescut cu peste 50 de puncte de bază în această săptămână, depăşind 8%, iar indicele bursier de referinţă de la Bucureşti a scăzut cu aproximativ 3%. Obligaţiunile în dolari ale ţării cu scadenţa în 2035 au avut marţi printre cele mai slabe performanţe de pe pieţele emergente, notează agenţia. „Credem că Banca Centrală este capabilă şi dispusă să traseze o nouă linie, în tandem, dar va fi nevoie de ceva timp pentru ca piaţa să se aşeze, având în vedere mediul electoral şi incertitudinea politică generală”, a spus Tătaru, citat de Bloomberg.