Prima pagină » Donald Trump amenință Canada cu tarife de 35% la importuri. Taxele globale ar putea fi dublate

Donald Trump amenință Canada cu tarife de 35% la importuri. Taxele globale ar putea fi dublate

Donald Trump amenință Canada cu tarife de 35% la importuri. Taxele globale ar putea fi dublate
Foto: Colaj Pixabay / Freepik

Donald Trump a avertizat, joi seară, că ar putea impune un tarif de 35% asupra produselor importate din Canada.

Într-o scrisoare publicată pe platforma sa de socializare, președintele american i-a transmis prim-ministrului canadian Mark Carney că noul tarif va intra în vigoare la 1 august și va crește în cazul în care Canada va riposta. Astfel, Trump relansează un conflict comercial de durată cu vecinul de la nord, unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai SUA.

Trump pune presiune pe Canada: Tarife de 35% și amenințări la adresa altor economii

Donald Trump amenință Canada cu tarife de 35% la importuri. Taxele globale ar putea fi dublate

Foto: Shutterstock

Măsurile anunțate reflectă din nou natura imprevizibilă a politicilor comerciale promovate de Trump, care au obligat investitorii, companiile și cetățenii să se adapteze rapid într-un climat de instabilitate, unde regulile se pot schimba nu doar de la o săptămână la alta, ci chiar de la o oră la alta.

Deocamdată, nu este clar dacă noul tarif se va aplica tuturor produselor canadiene sau doar anumitor categorii aflate deja sub incidența unor taxe impuse anterior de SUA, relatează CNN.

Anunțul vine după ce Trump a trimis în cursul săptămânii mai multe scrisori către liderii altor state prin care i-a informat că, în lipsa unor noi acorduri comerciale până la 1 august, vor intra în vigoare noi niveluri tarifare. Potrivit presei americane, aproape 20 de asemenea scrisori au fost expediate.

Canada este, de departe, cel mai important partener comercial căruia i s-a adresat o astfel de scrisoare. Ambele guverne sunt angajate în negocieri pentru încheierea unui nou acord până la data de 21 iulie.

Tarife de 15-20% pentru restul lumii

Într-un interviu acordat NBC News, preluat de Reuters, Donald Trump a dat de înțeles că și alți parteneri comerciali ar putea fi vizați de majorări de tarife. Liderul de la Casa Albă a mai precizat că țările care nu au primit încă astfel de notificări și care nu au semnat înțelegeri comerciale vor fi supuse unui tarif general.

În prezent, SUA percepe o taxă vamală de 10% pentru aproape toate bunurile străine, însă Trump a menționat că aceasta ar putea fi dublată. „Vom anunța că toate celelalte țări vor plăti 15% sau 20%. Vom decide imediat”, a spus el.

Canada este cel mai important partener comercial al SUA, cu importuri de 349 de miliarde de dolari în 2024, potrivit datelor Departamentului Comerțului al SUA. Aplicarea unor noi tarife ar putea avea efecte negative asupra economiei americane, mai ales dacă Ottawa va reacționa cu măsuri similare. Trump a avertizat că, în cazul unui răspuns canadian, va majora și mai mult taxele asupra produselor provenite din această țară.

De cealaltă parte, Canada a exportat bunuri în valoare de 413 miliarde de dolari către SUA anul trecut, fiind al treilea cel mai mare furnizor extern de produse pentru piața americană.

Cum a escaladat conflictul comercial SUA-Canada

Premierul canadian Mark Carney nu a oferit deocamdată o reacție oficială. În schimb, liderul opoziției conservatoare, Pierre Poilievre, a condamnat măsura, descriind-o drept „un nou atac nejustificat asupra economiei Canadei”. „Am fost mereu un partener loial și un aliat apropiat al Statelor Unite. Aceste tarife vor afecta ambele economii”, a transmis Poilievre pe platforma X.

Canada a fost adesea ținta criticilor lui Trump, chiar dinaintea începerii celui de-al doilea mandat al acestuia la Casa Albă. În noiembrie 2024, la scurt timp după alegeri, președintele american promitea impunerea unor tarife de 25% pentru toate bunurile provenite din Canada și Mexic până când SUA nu va mai fi afectată de imigrația ilegală și de traficul de droguri, în special de Fentanil.

Totuși, cu o zi înainte de intrarea în vigoare, aceste măsuri au fost amânate cu 30 de zile. Tarifele au fost aplicate pe 6 martie, dar au fost exceptate produsele conforme cu USMCA, acordul comercial semnat de SUA, Canada și Mexic în timpul primului mandat Trump. Această decizie a redus considerabil impactul economic.

Tarife sectoriale și represalii

Printre tarifele impuse de administrația Trump se numără o taxă de 50% pentru oțel și aluminiu, precum și o taxă de 25% pentru autoturisme și piese auto, principalele produse exportate de Canada în SUA. Aceste tarife se aplică transporturilor care nu respectă termenii acordului USMCA.

Ca răspuns, Canada a aplicat taxe de 25% pentru automobilele americane care nu se încadrează în acord și a răspuns, de asemenea, prin impunerea de tarife asupra altor bunuri, inclusiv băuturi alcoolice, echipamente sportive și electrocasnice, în valoare de miliarde de dolari.

În scrisoarea trimisă joi, Trump a invocat din nou problema fentanilului, ca argument pentru impunerea tarifelor. Însă, potrivit datelor oficiale americane, doar 0,2% din cantitatea totală de fentanil confiscată în anul fiscal 2024 provenea din Canada (19,5 kg dintr-un total de aproximativ 9.930 kg).

Alte articole importante
De ce este momentul potrivit pentru investiții în minerit: aurul, cuprul și alte metale industriale revin în centrul atenției
De ce este momentul potrivit pentru investiții în minerit: aurul, cuprul și alte metale industriale revin în centrul atenției
Investitorii sunt total fascinați de performanțele pieței bursiere și ale sectorului tech, însă adevăratul punct fierbinte pentru investiții este, de fapt, în altă parte: mineritul revine, discret, dar decisiv, în prim-planul strategiilor investiționale. În ediția curentă a podcastului „Bloomberg Merryn Talks Money„, a fost repus în discuție potențialul strategic al metalelor prețioase și industriale – […]
Un producător de drone kamikaze și tehnologii subacvatice a devenit cel mai valoros start-up din Germania, cu o evaluare de 12 miliarde de euro
Companii
Un producător de drone kamikaze și tehnologii subacvatice a devenit cel mai valoros start-up din Germania, cu o evaluare de 12 miliarde de euro
Helsing, compania din München specializată în producere de drone kamikaze, a devenit cel mai valoros start-up din Germania, cu o evaluare de 12 miliarde de euro după ultima rundă de finanțare din iunie 2025. Considerată mult timp o companie discretă, Helsing a oferit recent o privire rară asupra tehnologiilor și viziunii sale inovatoare în domeniul […]
Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an. INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
Analize
Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an. INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
Raportul recent cu privire la evoluția inflației publicat de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în ultimele 12 luni, cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost înregistrate la fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică. În paralel, unele produse și servicii precum zahărul, gazele sau telefonia au înregistrat […]
Recrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”
VIDEORecrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”
Prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE, Radu Ciobanu, a vorbit, la podcastul Puterea Financiară, despre cum se schimbă programa și educația universitară pentru a aduce tinerii la start în acerba „cursă” a competitivității în care sunt implicați, deopotrivă, studenții, profesorii universitari și angajatorii. Mediul de afaceri din România absoarbe rapid absolvenții facultăților de profil […]
Nissan a atras peste 4,5 miliarde de dolari prin obligațiuni negarantate
Companii
Nissan a atras peste 4,5 miliarde de dolari prin obligațiuni negarantate
Nissan urmează să vândă o parte dintre noile sale obligațiuni în valută, în valoare totală de peste 4,5 miliarde de dolari. Un purtător de cuvânt al Nissan a precizat că această emisiune va fi folosită pentru refinanțarea datoriilor externe scadente, constructorul de automobile japonez aflându-se în plin proces de redresare. Nissan se finanțează cu 4,52 […]
Bere mai scumpă din august! Accizele și TVA-ul dau prețurile peste cap
Bere mai scumpă din august! Accizele și TVA-ul dau prețurile peste cap
Decizia Guvernului ca, începând din august, să majoreze cu 15% acciza la bere, care astfel va fi mai scumpă, a generat reacții critice din partea industriei de profil. Reprezentanții producătorilor avertizează că această măsură, plus cea de a majora TVA-ul la 21%, va aduce venituri nesemnificative la buget și va afecta serios un sector deja […]