BYD a anunțat că a atins borna de un milion de unități produse pentru modelul electric Dolphin Surf, la doar 27 de luni de la lansarea oficială.
Versiunea europeană, care este disponibilă și pe piața din România, este un rival direct pentru modelul românesc Dacia Spring.
Modelul Dolphin Surf este cunoscut și sub mai multe denumiri, în funcție de regiune: Seagull în China și Dolphin Mini în America Latină. Indiferent de nume, vorbim despre cel mai vândut model din portofoliul mărcii, conform reprezentanților BYD.
Producătorul de automobile chinez BYD a atins o performanță notabilă în aceste zile, și anume exemplarul cu numărul 1.000.000 al modelului electric Dolphin Surf a ieșit de pe linia de producție a fabricii din Xi’an (China). Acest prag a fost atins la doar 27 de luni de la debutul oficial pe piață, ceea ce confirmă ascensiunea rapidă a mărcii pe piețele globale, inclusiv în Europa, anunță BYD.
Potrivit datelor publicate de BYD, până la finalul lunii mai, au fost comercializate 992.637 de unități Dolphin/Seagull la nivel global, ceea ce înseamnă că în prima săptămână din iunie a fost depășit pragul simbolic de un milion de exemplare. Performanța vine într-un moment în care mobilitatea urbană electrică devine tot mai accesibilă, iar interesul pentru vehiculele de dimensiuni mici cu emisii zero este în creștere.
În primele cinci luni ale anului, au fost vândute în total 233.126 de unități Seagull, cu 50% mai mult decât în perioada similară din 2024, potrivit site-ului CarNewsChina. Seagull a fost a doua cea mai bine vândută mașină din China, fiind depășită doar de Geely Xinguan. BYD a anunțat că a vândut 60.131 de unități în luna mai.
Versiunea pentru piața europeană a fost adaptată la cerințele locale. Astfel, Dolphin Surf este cu 210 mm mai lung comparativ cu versiunea chinezească, iar motorizarea și configurațiile de baterie sunt calibrate pentru a răspunde standardelor din UE.
Gama europeană include trei versiuni:
versiunea de bază Active, este echipată cu o baterie de 30 kWh și un motor electric de 65 kW (echivalentul a 87 CP). Această configurație are o autonomie combinată de aproximativ 220 km (WLTP) și permite o accelerație de la 0 la 100 km/h în 11,1 secunde.
varianta Boost oferă cea mai mare autonomie din gamă, fiind echipată tot cu motorul de 65 kW, dar care primește energie de la o baterie Blade mai mare, de 43,2 kWh. Deși autonomia crește semnificativ, până la 322 km, performanțele dinamice sunt ușor mai modeste, cu un timp de 12,1 secunde pentru sprintul 0-100 km/h.
Comfort este versiunea de top, care păstrează bateria de 43,2 kWh, dar integrează un motor mai puternic, de 115 kW (154 CP) și 220 Nm. Această variantă oferă cele mai bune performanțe dinamice, cu un sprint 0-100 km/h de doar 9,1 secunde.
Dolphin Surf costă pe piața locală de la 19.090 de euro (versiunea Active) sau 11.590 de euro prin programul Rabla, fiind una dintre cele mai ieftine mașini electrice disponibile pe piața locală. Prin lansarea lui Dolphin Surf, BYD își propune să atingă un volum de vânzări de 5.000 de unități în România în primul an de prezență.