Echipele Continental de la centrele de inginerie din România și-au pus amprenta pe dezvoltarea noului SUV electric Audi Q6 e-tron.
Specialiștii români au contribuit inclusiv la integrarea unui sistem inteligent de acces digital, parte din inovațiile care definesc modelul cu emisii zero premium.
Foto: Audi
Noul model Q6 e-tron este echipat cu un sistem complet de acces dezvoltat de Continental, care include atât cheia auto clasică, cât și soluția digitală avansată CoSmA (Continental Smart Access). Aceasta este bazată pe tehnologia ultra-wideband (UWB), recunoscută pentru nivelul ridicat de securitate.
Unul dintre avantajele principale ale acestei chei virtuale este că permite blocarea și deblocarea vehiculului fără să mai fie nevoie de o acțiune fizică asupra cheii sau a smartphone-ului. Totuși, cheia fizică rămâne disponibilă ca alternativă. Sistemul digital este compatibil cu o gamă largă de modele de smartphone-uri de la producători consacrați, potrivit Continental.
„Prin dotarea modelului Audi Q6 e-tron cu soluția noastră digitală de acces demonstrăm încă o dată fiabilitatea și inovația tehnologică de care suntem capabili”, a declarat Jean-François Tarabbia, directorul diviziei Architecture and Network Solutions din cadrul Continental Automotive.
La dezvoltarea acestor tehnologii au participat echipe internaționale, inclusiv specialiști de la centrul de cercetare și dezvoltare din Timișoara. Inginerii români au contribuit activ la transformarea arhitecturii vehiculului, oferind o experiență de acces modernizată. De altfel, echipele din orașul de pe Bega, precum și cele din Iași și Sibiu continuă să dezvolte soluții pentru Q6 e-tron, dar și pentru alte modele.
Accesul la automobil se face prin „Bluetooth Low Energy”, o tehnologie eficientă din punct de vedere energetic, și prin semnal radio UWB. Această tehnologie permite localizarea precisă a telefonului mobil sau a dispozitivului inteligent al utilizatorului, fie că se află în apropierea mașinii ori în interiorul acesteia.
Această localizare exactă permite sistemului CoSmA să prevină eficient atacurile de tip „relay”, cunoscute și ca „man-in-the-middle”, prin care infractorii încearcă să capteze și să retransmită semnalul cheii ca să obțină acces neautorizat la vehicul.
Datorită inovației și utilității sale, sistemul CoSmA a fost distins cu Premiul German pentru Inovație, o recunoaștere anuală acordată tehnologiilor cu impact semnificativ și orientare spre viitor.