Franța se numără printre principalii parteneri economici ai României, fiind al treilea investitor în țara noastră.
Astfel, Franța își consolidează poziția de partener strategic în dezvoltarea durabilă a economiei românești, cu investiții directe cifrate la aproape 13 miliarde de euro.
Concret, Franța se află pe poziția a patra într-un clasament al partenerilor comerciali ai țării noastre, generând peste 125.000 de locuri de muncă și realizând investiții de peste 12,9 miliarde de euro, arată datele transmise, luni, de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), cu prilejul Zilei Naționale a Franței.
„Franța rămâne un partener economic esențial pentru România, cu o prezență consolidată în ultimele trei decenii, contribuind activ la modernizarea structurii economice și la dezvoltarea comunităților locale. Prin rețeaua sa formată din 600 de membri, de la mari companii și start-up-uri, la microîntreprinderi, universități și ONG-uri, CCIFER susține tranziția către o economie durabilă, prin colaborări solide și proiecte inovatoare”, se arată în comunicatul organizației.
În 2024, schimburile comerciale bilaterale dintre România și Franța au ajuns la 11,6 miliarde de euro, reflectând consolidarea rolului Franței ca partener strategic în dezvoltarea economică sustenabilă a țării.
„În 2025, la CCIFER am accelerat parteneriatul franco-român printr-un dialog public-privat aplicat, conectând expertiza comunității noastre de afaceri cu oportunitățile strategice din domenii precum energia nucleară, inteligența artificială sau securitatea energetică. Pe drumul către o economie net-zero, este esențial să combinăm sustenabilitatea cu competitivitatea și stabilitatea economică. CCIFER rămâne un partener de încredere al transformării economice durabile, punând la dispoziția autorităților și a mediului privat o expertiză colectivă puternică, ancorată în realitatea pieței”, a declarat Nicolas Richard, președintele organizației.
De peste 30 de ani, Franța are un rol important în modernizarea economiei românești, direcționând investiții în domenii strategice precum industria auto, sectorul energetic, agricultură, industria agroalimentară și comerțul, IT&C, telecomunicații, industria aerospațială, servicii financiare, sănătate, construcții și materiale de construcții.
Această prezență economică substanțială este susținută de 4.150 de firme cu capital majoritar francez, de o rețea solidă de IMM-uri și de filiale ale marilor grupuri internaționale, contribuind la crearea a peste 125.000 de locuri de muncă directe în România.
Datele CCIFER arată că, anul trecut, comerțul bilateral a rămas la un nivel ridicat. Concret, exporturile Franței către România s-au ridicat la 5,3 miliarde de euro, în timp ce exporturile din România către Franța au totalizat 6,3 miliarde de euro, transmite Agerpres.
Schimburile comerciale sunt în mare parte de tip intra-sectorial și intra-grup, indicând un nivel ridicat de integrare tehnologică și o cooperare economică stabilă. În 2024, s-au remarcat creșteri semnificative în comerțul bilateral în sectoarele agroalimentar și farmaceutic. Reprezentanții CCIFER semnalează și un potențial considerabil de dezvoltare în domenii precum tehnologia informației, echipamente electrice și industria textilă.
Majoritatea marilor companii franceze, inclusiv cele listate în indicele CAC 40, sunt prezente pe piața românească și dețin poziții de lider în domeniile în care activează. Acestea sunt completate de IMM-uri dinamice, antreprenori francezi și firme locale dezvoltate în colaborare cu investitori francezi.
Împreună, aceste entități contribuie la dinamizarea economiei naționale, la integrarea României în lanțurile valorice europene și regionale și la dezvoltarea durabilă a comunităților prin crearea de locuri de muncă, programe de formare profesională și inițiative de responsabilitate socială.