Prima pagină » Un mare producător de petrol intră pe piața de vehicule electrice

Un mare producător de petrol intră pe piața de vehicule electrice

Un mare producător de petrol intră pe piața de vehicule electrice
Foto: EVpedia.co.in

Piața de vehicule electrice nu deține, deocamdată, un procent însemnat din vânzările de automobile din Arabia Saudită.

Cu toate acestea, autoritățile locale investesc masiv în infrastructură și producție locală, pentru a accelera procesul de tranziție către mobilitatea cu emisii zero.

Un producător de petrol uriaș vizează să domine piața de vehicule electrice

Un mare producător de petrol intră pe piața de vehicule electrice

Foto: Pixabay

Vehiculele electrice sunt o prezență obișnuită pe drumurile din întreaga lume, dar nu peste tot. În Arabia Saudită, acestea reprezintă puțin peste 1% din totalul vânzărilor de mașini. La nivel mondial, aproximativ 18% din totalul mașinilor vândute în 2023 au fost electrice, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Există mai multe obstacole în calea lansării mașinilor mai puțin poluante în regat, dar lucrurile se schimbă rapid.

Compania Electric Vehicle Infrastructure (EVIQ) se află în fruntea acestei transformări. EVIQ a fost înființată la sfârșitul anului 2023 ca o întreprindere comună între fondul Fondul de investiții publice (PIF) și Saudi Electricity Company. Conform raportului PwC, până la sfârșitul acelui an, în Arabia Saudită existau aproximativ 285 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice, majoritatea cu viteze mici de încărcare.

În ianuarie 2024, EVIQ a deschis prima sa stație de încărcare rapidă în capitala țării, Riad, iar până în 2030 intenționează să aibă 5.000 de stații rapide instalate în 1.000 de locații.

„Foarte puțini oameni sunt dispuși să cumpere un vehicul electric fără a avea confortul de a vedea infrastructura fiind disponibilă. Noi deschidem calea”, a declarat pentru CNN Mohammad Gazzaz,CEO-ul EVIQ.

Construirea „unui întreg ecosistem industrial”

În prezent, EV-urile sunt achiziționate în cea mai mare parte de persoane care „le pot încărca acasă cu propriile wallbox-uri”, a precizat Heiko Seitz, Global eMobility Leader, PwC Middle East, și unul dintre autorii raportului eMobility.

Lipsa stațiilor de încărcare nu este singurul motiv pentru adoptarea lentă a vehiculelor electrice în Arabia Saudită. Conform raportului PwC, în 2024, peste 60% dintre modelele disponibile costau mai mult de 65.000 de dolari, în timp ce aproape 73% dintre modelele pe benzină aveau prețuri sub acest prag. Subvențiile generoase pentru combustibil înseamnă că un litru de benzină îi costă în prezent pe șoferii saudiți aproximativ 60 de cenți.

Bateriile vehiculelor electrice se pot confrunta cu temperaturile caracteristice unei veri saudite, iar energia suplimentară necesară pentru răcirea acestora poate afecta serios viteza de încărcare și autonomia. În plus, distanța între cele mai mari două orașe din această țară este de circa 950 km, o valoare mai mare decât autonomia medie a majorității automobilelor cu emisii zero.

Arabia saudită are, însă, planuri ambițioase pentru reducerea dependenței de veniturile din petrol și mai ales a emisiilor de carbon. Petrolul a reprezentat 60% din veniturile guvernamentale în 2024, iar țițeiul și gazele naturale au reprezentat mai mult de 20% din PIB-ul țării în aceeași perioadă.

Se dorește ca 30% din mașinile din capitala Riad să fie electrice până în 2030. Dar Arabia Saudită nu adoptă doar vehicule electrice, ci „construiește un întreg ecosistem industrial” în jurul acestora, după cum a declarat Seitz.

Planuri pentru producția locală de EV-uri

Arabia Saudită intenționează să devină un centru important de producție a vehiculelor electrice. De altfel, PIF este cel mai mare acționar al producătorului american de automobile Lucid, care în 2023 a deschis prima unitate de producție auto din țară.

Totodată, CEER, care este un joint-venture între PIF și Foxconn, intenționează să lanseze primul model pe baterii fabricat în Arabia Saudită până în 2026. De asemenea, PIF colaborează și cu Hyundai pentru construirea unei unități de producție. În plus, producători de top ca BYD și Tesla au intrat deja pe piața saudită în 2024, iar modelele chinezești, care sunt mai accesibile, pot contribui la scăderea prețurilor pe piața saudită. De exemplu, modelul BYD Atto 3 are un preț de pornire de aproximativ 27.000 de dolari.

Potrivit PwC, peste 40% dintre consumatorii saudiți iau în considerare achiziția unei „electrice” în următorii trei ani. EVIQ a început deja să instaleze stații în orașele mari și pe autostrăzi, iar până la finalul lui 2026 se așteaptă ca rețeaua să acopere 70-80% din nevoile de mobilitate ale regatului. Planurile includ extinderea în orașe mai mici, ca Mecca și Medina, dar deocamdată nu a fost stabilit bugetul de investiții.

Alte articole importante
Topul celor mai costisitoare infracțiuni financiare în 2024. Peste 16 miliarde de dolari „evaporați” în fraude investigate de FBI
Topul celor mai costisitoare infracțiuni financiare în 2024. Peste 16 miliarde de dolari „evaporați” în fraude investigate de FBI
Numărul de infracțiuni financiare continuă să se înmulțească, provocând pierderi atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. În decursul anului trecut, peste 850.000 de plângeri au fost depuse la FBI, pierderile totale ridicându-se la 16,6 miliarde de dolari. Topul celor mai costisitoare infracțiuni financiare în 2024, potrivit FBI Pe măsură ce infracțiunile financiare devin […]
Grok, chatbotul lui Elon Musk, forțat să șteargă postări care îl laudau pe Hitler și conțineau comentarii antisemite
Tehnologie
Grok, chatbotul lui Elon Musk, forțat să șteargă postări care îl laudau pe Hitler și conțineau comentarii antisemite
Chatbotul Grok, dezvoltat de firma de inteligență artificială xAI a lui Elon Musk, a fost nevoit să elimine o serie de postări „inadecvate” după ce a început să facă afirmații controversate, inclusiv laude la adresa lui Adolf Hitler și comentarii antisemite în răspunsurile oferite utilizatorilor pe platforma X. Postări șocante și autoclasificare ca „MechaHitler” Printre […]
Brazilia ar putea suspenda acordurile economice cu SUA, avertizează președintele Lula
Brazilia ar putea suspenda acordurile economice cu SUA, avertizează președintele Lula
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a avertizat, joi, că ar putea suspenda acordurile comerciale bilaterale cu SUA. Tensiunile dintre cele două țări s-au amplificat după ce Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife de 50% pentru importurile braziliene. Acordurile comerciale Brazilia-SUA ar putea fi suspendate Lula a declarat că noile tarife comerciale anunțate […]
Trump anunță noi taxe vamale înainte de termenul limită din 1 august. Republica Moldova, pe lista neagră
Trump anunță noi taxe vamale înainte de termenul limită din 1 august. Republica Moldova, pe lista neagră
Președintele american Donald Trump a intensificat din nou presiunile comerciale, dezvăluind o nouă serie de scrisori adresate liderilor unor state, prin care îi informează despre aplicarea unor taxe vamale la bunurile importate din țările respective, începând cu luna august. Printre țările vizate se numără și Republica Moldova, alături de Filipine, Brunei, Algeria, Irak și Libia. […]
România urcă în clasamentul global 5G: locul 34 mondial, cu viteze în creștere și acoperire extinsă
Tehnologie
România urcă în clasamentul global 5G: locul 34 mondial, cu viteze în creștere și acoperire extinsă
Deși România înregistrează o ușoară îmbunătățire a vitezei 5G în 2025, țara noastră rămâne departe de salturile spectaculoase ale altor state europene. Un nou raport Open Signal scoate la iveală discrepanțe majore între țările UE, iar România, deși nu retrogradează, avansează cu pași extrem de mici într-o cursă care devine tot mai acerbă. Evoluție lentă […]
Criptomonedele devin mainstream: un val corporatist transformă Bitcoin în activ de trezorerie
Criptomonedele devin mainstream: un val corporatist transformă Bitcoin în activ de trezorerie
Tot mai multe companii listate se grăbesc să cumpere bitcoin și să atragă investitori, cel mai adesea prin strategii agresive de expunere la active digitale, scrie Forbes. Fenomenul s-a intensificat pe măsură ce bitcoin a început să sară de 100.000 de dolari: companii publice din întreaga lume recurg la fuziuni inverse și SPAC-uri, pentru a […]