Piața de vehicule electrice nu deține, deocamdată, un procent însemnat din vânzările de automobile din Arabia Saudită.
Cu toate acestea, autoritățile locale investesc masiv în infrastructură și producție locală, pentru a accelera procesul de tranziție către mobilitatea cu emisii zero.
Foto: Pixabay
Vehiculele electrice sunt o prezență obișnuită pe drumurile din întreaga lume, dar nu peste tot. În Arabia Saudită, acestea reprezintă puțin peste 1% din totalul vânzărilor de mașini. La nivel mondial, aproximativ 18% din totalul mașinilor vândute în 2023 au fost electrice, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Există mai multe obstacole în calea lansării mașinilor mai puțin poluante în regat, dar lucrurile se schimbă rapid.
Compania Electric Vehicle Infrastructure (EVIQ) se află în fruntea acestei transformări. EVIQ a fost înființată la sfârșitul anului 2023 ca o întreprindere comună între fondul Fondul de investiții publice (PIF) și Saudi Electricity Company. Conform raportului PwC, până la sfârșitul acelui an, în Arabia Saudită existau aproximativ 285 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice, majoritatea cu viteze mici de încărcare.
În ianuarie 2024, EVIQ a deschis prima sa stație de încărcare rapidă în capitala țării, Riad, iar până în 2030 intenționează să aibă 5.000 de stații rapide instalate în 1.000 de locații.
„Foarte puțini oameni sunt dispuși să cumpere un vehicul electric fără a avea confortul de a vedea infrastructura fiind disponibilă. Noi deschidem calea”, a declarat pentru CNN Mohammad Gazzaz,CEO-ul EVIQ.
În prezent, EV-urile sunt achiziționate în cea mai mare parte de persoane care „le pot încărca acasă cu propriile wallbox-uri”, a precizat Heiko Seitz, Global eMobility Leader, PwC Middle East, și unul dintre autorii raportului eMobility.
Lipsa stațiilor de încărcare nu este singurul motiv pentru adoptarea lentă a vehiculelor electrice în Arabia Saudită. Conform raportului PwC, în 2024, peste 60% dintre modelele disponibile costau mai mult de 65.000 de dolari, în timp ce aproape 73% dintre modelele pe benzină aveau prețuri sub acest prag. Subvențiile generoase pentru combustibil înseamnă că un litru de benzină îi costă în prezent pe șoferii saudiți aproximativ 60 de cenți.
Bateriile vehiculelor electrice se pot confrunta cu temperaturile caracteristice unei veri saudite, iar energia suplimentară necesară pentru răcirea acestora poate afecta serios viteza de încărcare și autonomia. În plus, distanța între cele mai mari două orașe din această țară este de circa 950 km, o valoare mai mare decât autonomia medie a majorității automobilelor cu emisii zero.
Arabia saudită are, însă, planuri ambițioase pentru reducerea dependenței de veniturile din petrol și mai ales a emisiilor de carbon. Petrolul a reprezentat 60% din veniturile guvernamentale în 2024, iar țițeiul și gazele naturale au reprezentat mai mult de 20% din PIB-ul țării în aceeași perioadă.
Se dorește ca 30% din mașinile din capitala Riad să fie electrice până în 2030. Dar Arabia Saudită nu adoptă doar vehicule electrice, ci „construiește un întreg ecosistem industrial” în jurul acestora, după cum a declarat Seitz.
Arabia Saudită intenționează să devină un centru important de producție a vehiculelor electrice. De altfel, PIF este cel mai mare acționar al producătorului american de automobile Lucid, care în 2023 a deschis prima unitate de producție auto din țară.
Totodată, CEER, care este un joint-venture între PIF și Foxconn, intenționează să lanseze primul model pe baterii fabricat în Arabia Saudită până în 2026. De asemenea, PIF colaborează și cu Hyundai pentru construirea unei unități de producție. În plus, producători de top ca BYD și Tesla au intrat deja pe piața saudită în 2024, iar modelele chinezești, care sunt mai accesibile, pot contribui la scăderea prețurilor pe piața saudită. De exemplu, modelul BYD Atto 3 are un preț de pornire de aproximativ 27.000 de dolari.
Potrivit PwC, peste 40% dintre consumatorii saudiți iau în considerare achiziția unei „electrice” în următorii trei ani. EVIQ a început deja să instaleze stații în orașele mari și pe autostrăzi, iar până la finalul lui 2026 se așteaptă ca rețeaua să acopere 70-80% din nevoile de mobilitate ale regatului. Planurile includ extinderea în orașe mai mici, ca Mecca și Medina, dar deocamdată nu a fost stabilit bugetul de investiții.