Mii de mașini destinate pieței europene sunt blocate în portul Anvers din cauza noilor tarife vamale impuse de administrația Trump.
Măsura a perturbat grav lanțurile de aprovizionare și comerțul transatlantic, afectând atât producătorii auto, cât și consumatorii.
Foto: cfrclassic.com
Portul Anvers-Bruges s-a transformat într-o vastă parcare pentru mii de automobile, camionete, camioane și utilaje grele destinate exportului în SUA. Acestea sunt blocate de câteva zile din cauza noilor tarife comerciale impuse de președintele american Donald Trump, relatează publicația britanică The Guardian. Acesta este unul dintre cele mai importante centre de transport auto la nivel global, cu peste trei milioane de vehicule transportate în întreaga lume în 2024.
Conform datelor oficiale, în primele șase luni din 2025, exporturile de autoturisme și camionete noi către SUA au înregistrat un declin de 15,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea s-a accentuat în luna mai, imediat după anunțul introducerii noilor tarife.
Exporturile de camioane și echipamente grele, inclusiv tractoare și vehicule pentru construcții, au suferit o scădere și mai severă, de 31,5%. Asta pentru că aceste produse, care pot depăși valoarea de 100.000 de dolari, au devenit neprofitabile din cauza unui tarif suplimentar de 25% impus de autoritățile americane. „Perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt incerte”, au transmis reprezentanții portului într-un comunicat, menționând că totul depinde de eventuala încheiere a unui acord comercial între SUA și Uniunea Europeană până la 1 august.
Mari constructori auto europeni, ca Volkswagen și Volvo, și-au exprimat speranța că va fi atins un compromis până la termenul stabilit de Trump, dar negocierile s-au blocat, fără a produce un rezultat concret. Anterior, exporturile de mașini către SUA erau taxate cu un tarif de 2,5%, însă din aprilie, acesta a fost majorat cu încă 25%, ceea ce a crescut considerabil prețurile mașinilor livrate pe piața americană, potrivit Fakti.bg.
„Efectul tarifelor a fost ca un șoc imediat. Spre deosebire de Brexit sau de pandemie, unde am avut timp să ne adaptăm în etape, de această dată impactul a fost rapid și sever, deși previzibil în discursurile politice”, a declarat Justin Atkin, reprezentantul portului Anvers-Bruges pentru Regatul Unit și Irlanda.
Deși nu a fost oferită o cifră exactă privind numărul de vehicule blocate în portul Anvers, autoritățile portuare estimează că este vorba despre câteva mii de unități. Totodată, se observă o acumulare tot mai mare de autoturisme provenite din China, posibil semn al reconfigurării rutelor comerciale, pe fondul escaladării tensiunilor economice dintre Beijing și Washington.
În plus, dificultățile din zona Mării Roșii și creșterea dimensiunii navelor comerciale au generat întârzieri semnificative în operațiunile de descărcare a containerelor, timpul mediu de staționare în port crescând de la cinci la opt zile. Statele Unite reprezintă al doilea partener comercial ca importanță pentru portul Anvers-Bruges, după Regatul Unit.
Pe de altă parte, există semnale că exportatorii americani accelerează livrările, anticipând eventuale represalii din partea UE. În prima jumătate a anului, volumul importurilor din SUA a crescut cu 17%, în special datorită creșterii livrărilor de gaze naturale lichefiate.