Volkswagen a dezvăluit versiunea de serie a primului său robotaxi cu care speră să oprească dominația liderilor pieței de mobilitate autonomă Waymo și Tesla.
Acesta se numește ID.Buzz AV, este complet electric și dotat cu tehnologie avansată de conducere autonomă și marchează debutul mărcii din Wolfsburg în cursa pentru viitorul transportului urban fără șoferi.
Succesul robotaxi-urilor dezvoltate de Waymo și de Tesla îi determină pe marii producători de automobile din Europa să intre și ei în competiția globală a vehiculelor autonome. Primul competitor important este Volkswagen, care tocmai a anunțat lansarea modelului ID.Buzz AV. Așa cum sugerează denumirea, acesta are la bază o versiune modificată a monovolumului electric lansat de germani în 2022.
După mai bine de trei ani de testări și dezvoltări, Volkswagen a prezentat primul său robotaxi. Această versiune este capabilă să se deplaseze complet autonom, fără intervenție umană. Acest lucru este posibil datorită sistemului de conducere autonomă de nivel 4, dezvoltat în parteneriat cu compania israeliană de mobilitate MOIA.
Volkswagen ID.Buzz AV este echipat cu un sistem complet de senzori, inclusiv 13 camere și nouă sisteme LIDAR. Aceste tehnologii folosesc impulsuri laser pentru a detecta mediul înconjurător și pot gestiona situații dificile precum ploaia sau zăpada, pe care camerele singure le pot interpreta greșit. Spre deosebire de germani, Tesla nu folosește Lidar și se bazează exclusiv pe camere, tehnologie care nu este întotdeauna fiabilă și poate genera erori majore în condus.
În momentul de față, 30 de modele ID.Buzz AV vopsite în negru și bronz circulă singure în Hamburg, fiind operate în cadrul serviciului de ride-pooling al celor de la MOIA. De altfel, al doilea cel mai mare constructor auto din lume plănuiește să comercializeze acest robotaxi împreună cu platforma israeliană sub formă de pachet destinat furnizorilor de servicii de transport, atât publici, cât și privați.
CEO-ul Moia, Sascha Meyer, a declarat că extinderea serviciului va depinde de câștigarea încrederii utilizatorilor, conform The Wall Street Journal.
Deocamdată, în mașini sunt prezenți câte un șofer care este pregătit să preia controlul asupra mașinii în caz de defecțiuni sau de incidente. În prezent, cursele cu robotaxi-urile Volkswagen pot fi rezervate doar de către angajații MOIA, însă americanii vor fi primii clienți de pe piețele internaționale care vor avea acces la această tehnologie.
Tesla a avut o abordare similară, lansând recent robotaxiuri în Austin (Texas), unde însă au fost raportate câteva incidente, inclusiv condus pe contrasens, de către utilizatorii rețelelor sociale. În timpul unei călătorii a jurnaliștilor The Wall Street Journal cu monovolumul ID.Buzz AV, operatorul de siguranță a fost nevoit să intervină de mai multe ori pentru a corecta traseul vehiculului autonom.
Volkswagen a anunțat o colaborare cu Uber prin care va lansa în 2026 un taxi autonom în Statele Unite. Prin intermediul companiei de ride sharing, americanii vor putea folosi noile ID.Buzz AV începând din primăvara anului viitor. De altfel, Volkswagen a anunțat că serviciul propriu de robotaxi va funcționa în Los Angeles.
Din punct de vedere economic, sectorul vehiculelor autonome este estimat să crească semnificativ, numai în Marea Britanie fiind anticipată o creștere de 58 de miliarde de dolari datorită tehnologiei de conducere autonomă. Abordarea eficientă din punct de vedere al costurilor a Volkswagen, care împarte senzorii cu Porsche și Audi, îl poziționează pentru a concura fără pierderile uriașe întâmpinate de alții, precum Cruise de la GM, care a „topit” peste 10 miliarde de dolari înainte de a-și reduce activitatea, notează Evxl.co.