România accelerează procesul de modernizare a forței de apărare antiaeriană, urmând să cumpere peste 200 de sisteme MANPAD.
De asemenea, MApN va mai face și alte achiziții strategice de tehnică militară, precum armament individual și vehicule blindate pentru infanterie, care ar putea fi contractate chiar în cursul acestui an.
Foto: SSB/Turkish Defense Industry Presidency
Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), peste 70 de programe de înzestrare și achiziții de echipamente majore sunt planificate pentru toate categoriile de forțe armate. În paralel, se analizează posibilitatea inițierii, până la finalul anului curent, a procedurilor de achiziție pentru alte 12 programe noi, relatează DefenseRomania.
Săptămâna trecută, ministrul apărării, Ionuț Moșteanu, a declarat că România va lansa în 2025 o serie de licitații importante pentru modernizarea armatei, cum ar fi dotarea cu armament individual de ultimă generație și vehicule blindate pentru infanterie.
Contractul pentru sistemul de armament individual de tip NATO este estimat la circa 400 de milioane de euro și vizează achiziția a aproximativ 200.000 de arme, în șase configurații diferite. Acestea sunt armă de asalt calibrul 5,56 mm, aruncător de grenade, mitralieră ușoară de 5,56 mm, sistem de tip SNIPER, mitralieră de 7,62 mm și pistol de 9 mm.
În paralel, programul destinat Mașinii de Luptă a Infanteriei pe șenile (MLI) prevede achiziția a 246 de platforme complete, inclusiv suport logistic inițial. Inițierea acestui program este planificată pentru acest an, cu o durată estimată de desfășurare până în 2033. Valoarea totală a programului se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Țara noastră este aproape de a finaliza negocierile pentru două programe majore privind achiziția de sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Aceste contracte sunt considerate esențiale pentru consolidarea apărării spațiului aerian național și protejarea infrastructurii critice în fața amenințărilor aeriene. Iată care sunt acestea:
Sistemele MANPAD
Pentru prima dată, Ministerul Apărării face publice detalii privind volumul și valoarea contractului Mistral 3. Este vorba despre achiziția a peste 200 de sisteme de tip MANPAD (n.n. – sisteme portabile de apărare antiaeriană), împreună cu aproximativ 1.000 de rachete, suport logistic inițial și instruirea personalului. Valoarea estimată a contractului este de 626 milioane de euro, fără TVA.
Achiziția este parte a unui program comun derulat alături de alte opt state europene, sub coordonarea Franței, ceea ce permite accesarea unui preț unitar avantajos pentru toate țările participante. Ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, a subliniat într-un interviu acordat DefenseRomania că inclusiv Franța beneficiază de aceleași condiții financiare ca România.
În plus, MApN intenționează să utilizeze toate instrumentele disponibile la nivelul Uniunii Europene pentru a reduce costurile programului, inclusiv inițiativa „Acțiunea pentru Securitatea Europei” (SAFE), care sprijină consolidarea industriei europene de apărare.
Programul SHORAD-VSHORAD
Tot în acest an este programată semnarea contractului pentru sistemele antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, cunoscute sub denumirea SHORAD/VSHORAD (n.n. – Short Range Air Defense / Very Short Range Air Defense), care acoperă distanțe de la câțiva kilometri până la aproximativ 40 de kilometri.
Recent, compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru acest program, iar Ministerul Apărării se află în faza finală a negocierilor contractuale.
Proiectul prevede achiziția a 16 sisteme SHORAD/VSHORAD pentru Forțele Aeriene Române, precum și nouă sisteme SHORAD și 16 sisteme VSHORAD pentru Forțele Terestre. Costul total al programului este estimat la 4,2 miliarde de euro.