Prima pagină » Românii își fac „stocuri” de lingouri aur pe fondul incertitudinilor economice: „Am onorat comenzi importante”

Românii își fac „stocuri” de lingouri aur pe fondul incertitudinilor economice: „Am onorat comenzi importante”

Românii își fac „stocuri” de lingouri aur pe fondul incertitudinilor economice: „Am onorat comenzi importante”
Aurul, noul „activ fără risc”, înlocuiește dolarul și titlurile de stat americane, pe fondul tensiunilor Israel-Iran / Foto: Shutterstock

Într-un an în care sunt mai atenți ca oricând la felul cum își protejează economiile, românii investesc tot mai mult în aur, care își reconfirmă statutul de refugiu financiar și resursă de lichiditate.

Pe fondul unei cereri internaționale record și a prognozelor optimiste privind evoluția prețului, investițiile în aur devin tot mai atractive nu doar pentru marile fonduri și bănci centrale, ci și pentru investitorii individuali din țara noastră.

Românii își pun la adăpost banii investind în lingouri de aur

În 2025, românii investesc masiv în aur pe fondul incertitudinilor economice

În 2025, românii investesc masiv în aur pe fondul incertitudinilor economice

Într-un context economic și geopolitic tot mai incert, românii caută tot mai des investiții stabile și sigure. În 2025, aurul s-a impus drept una dintre cele mai atractive opțiuni pentru investitorii locali. Pe fondul tensiunilor globale și al volatilității din piețele financiare, metalul prețios continuă să atragă atenția atât a marilor instituții financiare, cât și a investitorilor individuali.

După un an 2024 în care aurul a atins maxime istorice, analiștii prognozează o creștere susținută și în perioada următoare. JP Morgan, lider global în servicii financiare, estimează că, până la mijlocul anului 2026, prețul aurului ar putea urca până la 4.000 de dolari pe uncie, pe fondul unei cereri internaționale fără precedent. În acest climat, aurul rămâne activul de refugiu preferat, o constantă pentru băncile centrale, dar și pentru investitorii care caută protecție și randamente pe termen lung.

În România, această tendință este confirmată de datele furnizate de Magnor, lider pe segmentul de tranzacționare a aurului sub formă de lingouri, bijuterii și produse de lux pre-owned. Conform companiei, doar în primul trimestru din acest an, s-a înregistrat o creștere semnificativă a achizițiilor, iar interesul pentru aur este în continuă expansiune.

„Aurul rămâne una dintre cele mai sigure forme de păstrare a valorilor. Vedem o creștere constantă a interesului din partea clienților noștri, atât pentru vânzare, cât și pentru investiție”, subliniază Cosmin Popovici, CEO Magnor.

Buy Back și microcreditare, ca soluții complementare

Într-un climat în care românii sunt tot mai prudenți cu economiile lor, se remarcă și o tendință în creștere a achizițiilor de lingouri cu greutăți mari, inclusiv de 1 kilogram. „În ultima perioadă, am onorat comenzi importante pentru lingouri de aur cu greutăți mari, inclusiv de 1 kilogram, ceea ce reflectă interesul crescut al investitorilor pentru active de refugiu”, a spus Cosmin Popovici.

Magnor oferă clienților lingouri de aur rafinate în România, care sunt disponibile într-o gamă largă de gramaje, de la 2,5 grame până la 50 g, 100 g și chiar 1 kg. Toate lingourile sunt certificate și ambalate individual, cu standarde de calitate la nivel european. „Lingourile de aur de investiții rafinate local aduc avantaje nu doar prin livrarea rapidă și garanția calității, ci și prin contribuția la dezvoltarea economiei naționale”, a mai precizat CEO-ul Magnor.

În paralel cu investițiile în aur, compania promovează și campaniile de Buy Back. Clienții pot valorifica bijuteriile vechi sau obiectele din aur de care nu mai au nevoie, primind în schimb reduceri de până la 500 de lei la achiziția de produse noi.

Totodată, aurul nu este doar o formă de economisire, ci și un colateral valoros pentru accesul rapid la lichidități. Astfel, microcreditarea cu garanție în aur devine o soluție tot mai populară în rândul românilor.

„În paralel cu achiziția de aur de investiții, observăm și o dezvoltare a zonei de microcreditare cu colateral de aur”, explică Cosmin Popovici. „Tichetul mediu a fost de aproximativ 2.000 lei în primele luni ale anului, în creștere cu 30% față de anul trecut, reflectând astfel încrederea clienților în aur, a cărui capacitate de a fi transformat rapid în lichidități îi conferă și statutul de soluție financiară imediată. Această evoluție este determinată de creșterea prețului aurului, care permite garantarea unor finanțări de o valoare superioară față de perioadele anterioare, utilizând ca garanție același activ”, a mai spus Cosmin Popovici.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]