Sania din lemn „Rosebud”, care a apărut în filmul clasic „Citizen Kane” regizat de Orson Welles, a fost vândută la licitație pentru o sumă impresionantă.
Considerat un adevărat artefact cinematografic, acest obiect emblematic evocă una dintre cele mai profunde și enigmatice teme din istoria filmului. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.
Foto: Heritage Auctions
„Citizen Kane”, celebrul film din 1941 regizat de Orson Welles, este considerat drept una dintre cele mai bune pelicule care au fost realizate vreodată. Un obiect de recuzită care apare în scena care deschide această capodoperă cinematografică, a fost vândut la licitație pentru suma de 14,75 milioane de dolari, relatează CNN. Este vorba despre „Rosebud”, celebra sanie din lemn de culoare roșie, una dintre cele cel puțin trei cunoscute care au rezistat timpului.
Casa de licitații Heritage Auctions din Dallas a descris prețul obținut pe faimoasa sanie drept „remarcabil” pentru un „obiect de recuzită iconic”. Înaintea vânzării, aceasta fusese supusă unor teste științifice pentru a i se confirma autenticitatea.
„Sania prezintă urme ale utilizării în timpul filmărilor, inclusiv vopseaua originală, uzura specifică și șinele îndepărtate, cel mai probabil donate în timpul campaniilor de reciclare din timpul războiului”, a precizat casa de licitații pe site-ul oficial.
Sania „Rosebud” este acum al doilea cel mai scump obiect de recuzită cinematografică vândut vreodată. Un exemplar de pantofi rubinii purtați în „Vrăjitorul din Oz” a fost adjudecat pentru 32 de milioane de dolari în decembrie 2024.
Filmul „Citizen Kane” urmărește povestea mogulului media Charles Foster Kane, interpretat de însuși Orson Welles, și investigația unui jurnalist care încearcă să descifreze sensul ultimului cuvânt rostit de Kane înainte de moarte: „Rosebud”.
„Cu vopseaua sa roșie, literele șablonate și aura inconfundabilă, această sanie simbolizează inocența pierdută a lui Kane și rămâne una dintre cele mai durabile enigme ale cinematografiei”, a subliniat Heritage Auctions.
Dintre cele câteva sănii folosite la realizarea capodoperei lui Welles, doar trei se știe că au supraviețuit. Alte exemplare au fost vândute anterior: unul către Steven Spielberg pentru 60.500 de dolari, în 1982, iar altul pentru 233.000 de dolari unui cumpărător anonim, în 1996, potrivit The Guardian.
Sania a aparținut regizorului Joe Dante din 1984, acesta salvând-o de la distrugere. Se credea că fusese pierdută, însă acesta a „dat peste ea întâmplător” în timp ce filma pe fostul platou al studiourilor RKO. A păstrat-o în secret și chiar a introdus-o în unele dintre propriile sale filme. Cineastul american a folosit sania ca sursă de inspirație pentru fanii cinefili sub forma unui „Easter egg” (Ou de Paște) în filmele pe care le-a regizat, inclusiv „Gremlins 2: The New Batch”.
„Am avut onoarea de a proteja această piesă din istoria cinematografiei timp de decenii”, a declarat Dante, cunoscut pentru filme precum Gremlins și Innerspace. „Faptul că Rosebud și-a găsit o nouă casă și a scris istorie în acest proces este în același timp ireal și profund emoționant. Este o dovadă a forței durabile a artei povestirii.”
Vânzarea a făcut parte din cel mai recent eveniment organizat de „Heritage Auctions” dedicat lumii divertismentului, considerat de vicepreședintele executiv Joe Maddalena drept „cel mai important” din istoria casei de licitații. Alte obiecte istorice de la Hollywood scoase la licitație au fost și tablele de piatră din epopeea biblică „The Ten Commandments” a lui Cecil B. DeMille, precum și biciul celebru folosit de Harrison Ford în filmul „Indiana Jones and the Last Crusade”.
„Nu sunt simple obiecte de recuzită. Sunt artefacte mitice. Spun povestea celor mai mari momente din istoria Hollywood-ului, fiecare legat de o amintire, o interpretare, o legendă. Suntem onorați să le aducem în fața fanilor, colecționarilor și instituțiilor care le vor păstra pentru generațiile viitoare”, a spus Maddalena.