Departamentul de Stat din SUA a anunțat că a fost aprobată o nouă vânzare de armament către Ucraina, în valoare de 322 de milioane de dolari.
Acest nou sprijin militar include sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și echipamente esențiale pentru a contracara ofensiva rusă.
Statele Unite au aprobat o nouă vânzare de armament către Ucraina. Valoarea contractului se ridică la 322 de milioane de dolari, iar suma este destinată consolidării apărării aeriene a țării vecine României. Pachetul include piese de schimb și echipamente pentru rachetele sol-aer de tip Hawk, în valoare de 172 de milioane de dolari, precum și vehicule blindate Bradley, estimate la 150 de milioane de dolari, relatează agenția Associated Press.
Aceasta este cea de-a doua tranzacție de acest gen de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în luna ianuarie a acestui an. Decizia actualei administrații vine în contextul în care președintele american a anunțat în mod public că va furniza Ucrainei echipamente militare suplimentare pentru a-i întări capacitățile de apărare în fața agresiunii armatei ruse.
Aprobarea celei de-a doua tranșe de armament vine la câteva săptămâni după ce Secretarul Apărării, Pete Hegseth, ordonase suspendarea altor livrări de arme către Ucraina pentru a permite Pentagonului să își evalueze stocurile de arme, o mișcare care a luat prin surprindere Casa Albă. Trump a făcut apoi o schimbare bruscă de poziție, promițând public la începutul acestei luni să continue să trimită arme către Ucraina.
Transferul a fost notificat Congresului de către Departamentul de Stat și urmează să fie aprobat formal. În plus, Trump a declarat recent că, prin intermediul NATO, va accelera livrările de sisteme de apărare, inclusiv lansatoare PATRIOT, avertizând totodată Rusia că are la dispoziție 50 de zile pentru a pune capăt ofensivei începute pe 24 februarie 2022. În caz contrar, liderul de la Washington a promis sancțiuni severe.
„Trebuie să o facem, ei trebuie să fie capabili să se apere. În prezent, sunt loviți foarte tare. Vom trimite mai multe arme, în principal arme defensive”, a declarat liderul american, citat de postul Fox2Now.
Pe plan diplomatic, Rusia și Ucraina au încheiat săptămâna trecută la Istanbul o a treia rundă de negocieri directe, însă discuțiile s-au soldat cu o distanțare și mai mare a pozițiilor celor două părți. Singurul punct asupra căruia au ajuns la un acord a fost un schimb de prizonieri.