Cei mai bogați zece oameni ai lumii au o avere cumulată ce a atins aproape 2.100 de miliarde de dolari în 2025, potrivit celor mai noi date.
Este vorba despre o creștere de aproape 100 de miliarde față de anul precedent, care reflectă consolidarea influenței lor economice, în special în sectorul tehnologic, care domină clasamentul mondial al miliardarilor.
Foto: Shutterstock
Într-o societate și o eră alimentate de ambiție și de dorința de a intra în lumea antreprenoriatului, există un grup select de indivizi care au obținut averi de neimaginat.
Averea totală a celor mai bogați zece oameni din lume a ajuns astăzi la suma de 2.074 miliarde de dolari, în creștere cu aproape 100 de miliarde de dolari comparativ cu anul trecut. Și asta, în pofida faptului că liderul topului global a înregistrat o scădere semnificativă a averii. Practic, averea cumulată depășește PIB-ul multor țări.
Concret, conform Indexului Miliardarilor Bloomberg, opt dintre cei mai bogați miliardari provin din domeniul tehnologiei, iar nouă dintre ei au cetățenie americană sau sunt născuți în Statele Unite, cei mai mulți dintre ei având legături cu Silicon Valley, celebra regiune din partea de sud a zonei golfului San Francisco (California), cunoscută pentru concentrația mare de companii de tehnologie și startup-uri.
Primii zece miliardari ai lumii reflectă puterea tehnologiei și a inovației în crearea de averi colosale. În ciuda fluctuațiilor, firești în contextul economic actual, averile acestora continuă să crească, iar influența lor economică și socială este în continuare covârșitoare pe scena globală. Iată cum se prezintă top 10 al celor mai bogați zece oameni ai lumii:
Deși averea lui a scăzut cu circa 61,2 miliarde de dolari față de anul trecut – cea mai mare scădere la nivel global – Elon Musk rămâne cel mai bogat om al planetei, cu 371 miliarde de dolari. Originar din Africa de Sud, Musk a început să câștige bani încă din adolescență și a devenit celebru prin crearea PayPal, care a fost vândută către eBay pentru aproape 176 milioane de dolari. Ulterior, el a fondat sau a condus companii inovatoare precum SpaceX, Tesla, X (fostul Twitter), Neuralink și altele. Majoritatea averii sale provine din cele peste 12% acțiuni deținute la Tesla, evaluată la peste 1.000 miliarde de dolari.
Cofondator al Oracle, Larry Ellison a acumulat în ultimul an 70 miliarde de dolari, având o avere estimată la 262 miliarde. El a renunțat la studiile universitare pentru a lucra în programare, contribuind la dezvoltarea bazei de date Oracle pentru CIA. A fondat Oracle care acum este un gigant în software, cloud și hardware, iar Ellison deține circa 40% din companie, evaluată la 690 miliarde de dolari.
Fondatorul Facebook (acum Meta) are o avere de 248 miliarde de dolari, în creștere cu 40 de miliarde față de anul trecut. Meta deține rețelele sociale Facebook, Instagram, WhatsApp și este un jucător major în publicitatea online. Zuckerberg controlează circa 13% din companie și 60% din drepturile de vot în consiliul de administrație.
Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are o avere de 247 miliarde, care este în creștere constantă. Amazon a evoluat de la un magazin online de cărți la un colos global de retail și servicii, inclusiv streaming și tehnologie hardware. Bezos a investit și în compania spațială Blue Origin, concurând în turismul spațial. Deține aproximativ 8,9% din Amazon, care este evaluată la 2.400 miliarde de dolari.
Fost CEO Microsoft, Steve Ballmer are o avere estimată la 175 miliarde, în creștere cu 28,5 miliarde în ultimul an. El deține circa 4% din Microsoft, companie evaluată la aproape 3,8 trilioane de dolari. După Microsoft, a investit în echipa profesionistă de baschet Los Angeles Clippers și în filantropie prin Ballmer Group.
Co-fondatorul Google, Larry Page are o avere de 167 miliarde de dolari, care provine în principal din cele circa 3% acțiuni deținute în Alphabet Inc., compania-mamă a Google, care este evaluată la 2,25 trilioane de dolari. Google domină internetul prin motorul său de căutare, Android și multiple servicii de tehnologie.
Partenerul lui Larry Page la fondarea Google, Brin are o avere similară, de 156 miliarde, legată de deținerea a circa 3% din Alphabet. Născut în Rusia, a emigrat în SUA și, împreună cu Page, a transformat Google într-un gigant tehnologic.
Cel mai bogat om din industria modei, Bernard Arnault controlează grupul LVMH, având o avere de 155 miliarde de dolari. După ce a preluat și dezvoltat branduri celebre precum Louis Vuitton, Dior și Sephora, Arnault a construit un imperiu de lux. Deși averea sa a scăzut cu 21 miliarde în ultimele 12 luni, LVMH rămâne un jucător major în industrie.
Co-fondatorul Nvidia, Jensen Huang a ajuns în top 10 datorită exploziei industriei AI, având acum o avere estimată la 150 miliarde de dolari, în creștere cu 35,8 miliarde doar în ultimul an, transmite Wall-street.ro. Nvidia produce procesoare grafice esențiale pentru gaming, criptomonede și inteligență artificială, devenind una dintre cele mai valoroase companii din lume, cu o capitalizare de 4,2 trilioane de dolari.
Celebrul investitor Warren Buffett, decanul de vârstă al miliardarilor lumii la cei 94 de ani, are o avere stabilă, care este estimată la 143 miliarde de dolari. Fondator al Berkshire Hathaway, el și-a construit imperiul prin investiții strategice în companii precum Apple, Coca-Cola și Procter & Gamble. Cunoscut drept „Oracolul din Omaha”, Buffett este unul dintre cei mai respectați investitori din lume.