Prima pagină » Top 10 miliardari: Cum au făcut avere cei mai bogați zece oameni din lume

Top 10 miliardari: Cum au făcut avere cei mai bogați zece oameni din lume

Top 10 miliardari: Cum au făcut avere cei mai bogați zece oameni din lume
Foto: Colaj Pixabay

Cei mai bogați zece oameni ai lumii au o avere cumulată ce a atins aproape 2.100 de miliarde de dolari în 2025, potrivit celor mai noi date.

Este vorba despre o creștere de aproape 100 de miliarde față de anul precedent, care reflectă consolidarea influenței lor economice, în special în sectorul tehnologic, care domină clasamentul mondial al miliardarilor.

Cei mai bogați zece oameni ai lumii: secretele din spatele averilor colosale

Top 10 miliardari: Cum au făcut avere cei mai bogați zece oameni din lume

Foto: Shutterstock

Într-o societate și o eră alimentate de ambiție și de dorința de a intra în lumea antreprenoriatului, există un grup select de indivizi care au obținut averi de neimaginat.

Averea totală a celor mai bogați zece oameni din lume a ajuns astăzi la suma de 2.074 miliarde de dolari, în creștere cu aproape 100 de miliarde de dolari comparativ cu anul trecut. Și asta, în pofida faptului că liderul topului global a înregistrat o scădere semnificativă a averii. Practic, averea cumulată depășește PIB-ul multor țări.

Concret, conform Indexului Miliardarilor Bloomberg, opt dintre cei mai bogați miliardari provin din domeniul tehnologiei, iar nouă dintre ei au cetățenie americană sau sunt născuți în Statele Unite, cei mai mulți dintre ei având legături cu Silicon Valley, celebra regiune din partea de sud a zonei golfului San Francisco (California), cunoscută pentru concentrația mare de companii de tehnologie și startup-uri.

Primii zece miliardari ai lumii reflectă puterea tehnologiei și a inovației în crearea de averi colosale. În ciuda fluctuațiilor, firești în contextul economic actual, averile acestora continuă să crească, iar influența lor economică și socială este în continuare covârșitoare pe scena globală. Iată cum se prezintă top 10 al celor mai bogați zece oameni ai lumii:

1. Elon Musk (Tesla, SpaceX, X) – 371 miliarde de dolari

Deși averea lui a scăzut cu circa 61,2 miliarde de dolari față de anul trecut – cea mai mare scădere la nivel global – Elon Musk rămâne cel mai bogat om al planetei, cu 371 miliarde de dolari. Originar din Africa de Sud, Musk a început să câștige bani încă din adolescență și a devenit celebru prin crearea PayPal, care a fost vândută către eBay pentru aproape 176 milioane de dolari. Ulterior, el a fondat sau a condus companii inovatoare precum SpaceX, Tesla, X (fostul Twitter), Neuralink și altele. Majoritatea averii sale provine din cele peste 12% acțiuni deținute la Tesla, evaluată la peste 1.000 miliarde de dolari.

2. Larry Ellison (Oracle) – 262 miliarde de dolari

Cofondator al Oracle, Larry Ellison a acumulat în ultimul an 70 miliarde de dolari, având o avere estimată la 262 miliarde. El a renunțat la studiile universitare pentru a lucra în programare, contribuind la dezvoltarea bazei de date Oracle pentru CIA. A fondat Oracle care acum este un gigant în software, cloud și hardware, iar Ellison deține circa 40% din companie, evaluată la 690 miliarde de dolari.

3. Mark Zuckerberg (Meta Platforms, Inc.) – 248 miliarde de dolari

Fondatorul Facebook (acum Meta) are o avere de 248 miliarde de dolari, în creștere cu 40 de miliarde față de anul trecut. Meta deține rețelele sociale Facebook, Instagram, WhatsApp și este un jucător major în publicitatea online. Zuckerberg controlează circa 13% din companie și 60% din drepturile de vot în consiliul de administrație.

4. Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin, The Washington Post, IMDB, Audible) – 247 miliarde de dolari

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are o avere de 247 miliarde, care este în creștere constantă. Amazon a evoluat de la un magazin online de cărți la un colos global de retail și servicii, inclusiv streaming și tehnologie hardware. Bezos a investit și în compania spațială Blue Origin, concurând în turismul spațial. Deține aproximativ 8,9% din Amazon, care este evaluată la 2.400 miliarde de dolari.

5. Steve Ballmer (Microsoft) – 175 miliarde de dolari

Fost CEO Microsoft, Steve Ballmer are o avere estimată la 175 miliarde, în creștere cu 28,5 miliarde în ultimul an. El deține circa 4% din Microsoft, companie evaluată la aproape 3,8 trilioane de dolari. După Microsoft, a investit în echipa profesionistă de baschet Los Angeles Clippers și în filantropie prin Ballmer Group.

6. Larry Page (Alphabet Inc.) – 167 miliarde de dolari

Co-fondatorul Google, Larry Page are o avere de 167 miliarde de dolari, care provine în principal din cele circa 3% acțiuni deținute în Alphabet Inc., compania-mamă a Google, care este evaluată la 2,25 trilioane de dolari. Google domină internetul prin motorul său de căutare, Android și multiple servicii de tehnologie.

7. Sergey Brin (Alphabet Inc.) – 156 miliarde de dolari

Partenerul lui Larry Page la fondarea Google, Brin are o avere similară, de 156 miliarde, legată de deținerea a circa 3% din Alphabet. Născut în Rusia, a emigrat în SUA și, împreună cu Page, a transformat Google într-un gigant tehnologic.

8. Bernard Arnault (LVMH) – 155 miliarde de dolari

Cel mai bogat om din industria modei, Bernard Arnault controlează grupul LVMH, având o avere de 155 miliarde de dolari. După ce a preluat și dezvoltat branduri celebre precum Louis Vuitton, Dior și Sephora, Arnault a construit un imperiu de lux. Deși averea sa a scăzut cu 21 miliarde în ultimele 12 luni, LVMH rămâne un jucător major în industrie.

9. Jensen Huang (Nvidia) – 150 miliarde de dolari

Co-fondatorul Nvidia, Jensen Huang a ajuns în top 10 datorită exploziei industriei AI, având acum o avere estimată la 150 miliarde de dolari, în creștere cu 35,8 miliarde doar în ultimul an, transmite Wall-street.ro. Nvidia produce procesoare grafice esențiale pentru gaming, criptomonede și inteligență artificială, devenind una dintre cele mai valoroase companii din lume, cu o capitalizare de 4,2 trilioane de dolari.

10. Warren Buffett – 143 miliarde de dolari

Celebrul investitor Warren Buffett, decanul de vârstă al miliardarilor lumii la cei 94 de ani, are o avere stabilă, care este estimată la 143 miliarde de dolari. Fondator al Berkshire Hathaway, el și-a construit imperiul prin investiții strategice în companii precum Apple, Coca-Cola și Procter & Gamble. Cunoscut drept „Oracolul din Omaha”, Buffett este unul dintre cei mai respectați investitori din lume.

Alte articole importante
Se caută necăsătoriți, dispuși să facă efort prelungit. Este timpul să regândim modul în care înțelegem și măsurăm munca?
Se caută necăsătoriți, dispuși să facă efort prelungit. Este timpul să regândim modul în care înțelegem și măsurăm munca?
Piața muncii se confruntă cu provocări uriașe, iar asta ar putea deschide o nouă epocă de abuzuri. Expansiunea AI, imigrație restricționată, automatizare, vești de criză – toate acestea descriu un mediu mai greu predictibil, în care tot mai multe companii optează pentru o transparență brutală privind așteptările pe care le au de la angajați: program […]
Cum și-a pierdut strălucirea industria diamantelor. Revoluție în laborator: o piatră veche de miliarde de ani, recreată în șapte zile
Cum și-a pierdut strălucirea industria diamantelor. Revoluție în laborator: o piatră veche de miliarde de ani, recreată în șapte zile
Pentru pietrele ascunse în inima pământului, formarea unui diamant necesită, poate, și peste un miliard de ani. Ignorând anii de strădanie ai naturii, un comerciant chinez poate crea un diamant într-o singură săptămână. Pentru companii cu lungă tradiție în industria exclusivistă a pietrelor prețioase, care au supraviețuit războaielor comerciale, războaielor mondiale, depresiunilor economice și pandemiilor, […]
Wild West digital. Țigările virtuale te vânează în jocuri online: industria tutunului caută tinerii în Metavers
Wild West digital. Țigările virtuale te vânează în jocuri online: industria tutunului caută tinerii în Metavers
Într-o imagine distribuită pe rețelele de socializare, un grup de prieteni stă la un bar, cu țigări fumegând și scrumierele pline, în timp ce un pachet desfăcut stă la vedere, aruncat la întâmplare, pe masă. Nu este o fotografie veche, dintr-o eră în care interdicțiile la fumat nu erau în vigoare, ci o scenă tocmai […]
AstraZeneca promite o investiție istorică, de 50 miliarde dolari, pentru cercetare. Sunt vizate boli metabolice, cardiovasculare și oncologie
AstraZeneca promite o investiție istorică, de 50 miliarde dolari, pentru cercetare. Sunt vizate boli metabolice, cardiovasculare și oncologie
AstraZeneca a anunțat un plan de investiții de 50 miliarde de dolari în Statele Unite, până în 2030 — o inițiativă menită să intensifice activitățile de producție și de cercetare-dezvoltare (R&D) pe piața americană. Potrivit anunțului inițial, o mare parte din acest buget va fi destinată unui un nou centru strategic, care va fi construit în […]
Ilie Bolojan anunță apocalipsa bugetarilor. Companiile de stat, reformate din temelii. Urmează inventarierea și bugetele condiționate
Ilie Bolojan anunță apocalipsa bugetarilor. Companiile de stat, reformate din temelii. Urmează inventarierea și bugetele condiționate
Într-o conferință de presă susținută marți, premierul Ilie Bolojan a făcut o serie de dezvăluiri importante legate de planurile privind reforma din companiile de stat din România. Acesta a anunțat că, în perioada următoare, toate ministerele vor furniza informații detaliate despre companiile pe care le au în subordine, iar un set amplu de măsuri va […]
Comisia Europeană aprobă un pachet de finanțare de 403 milioane € pentru viitorul medicinei digitale
Comisia Europeană aprobă un pachet de finanțare de 403 milioane € pentru viitorul medicinei digitale
Comisia Europeană a aprobat un pachet de finanțare impresionant, în valoare de 403 milioane de euro, dedicat celor mai inovatoare companii din domeniul tehnologiei medicale. Vizate sunt, în special, startup-urile și IMM-urile care dezvoltă dispozitive medicale inteligente, bazate pe digitalizare și inteligență artificială. Investiția promite să genereze un nou val de locuri de muncă și […]