Într-un moment în care Europa investește masiv în conectivitate și infrastructură durabilă, Italia lansează unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale deceniului: construirea celui mai lung pod suspendat din lume.
Podul care va lega insula Sicilia de Italia continentală va traversa Strâmtoarea Messina pe o distanță de peste trei kilometri va trebui să facă față unei activități seismice intense din această zonă.
Fotografii: Webuildgroup.com
Conectarea Siciliei cu restul Italiei este o idee vehiculată de secole. De la Imperiul Roman și până la epoca modernă, mai mulți monarhi și guverne contemporane au visat la un astfel de pod. Totuși, dificultățile tehnice, riscurile tectonice și costurile ridicate au blocat orice inițiativă, înainte ca lucrările propriu-zise să înceapă.
Actualul guvern condus de Giorgia Meloni a decis să repună planul în mișcare, iar ministrul infrastructurii, Matteo Salvini, este principalul susținător al acestui demers. Proiectul, al căror costuri sunt estimate la 13,5 miliarde de euro, este susținut parțial de Uniunea Europeană, care contribuie cu 25 de milioane de euro pentru faza de proiectare, relatează NewsWeek.com.
Compania We Build Group, desemnată să realizeze construcția, speră să înceapă efectiv lucrările până la finalul acestui an. Directorul executiv Pietro Salini a declarat că obiectivul este ca podul să fie finalizat până în 2032. De asemenea, acesta a precizat că proiectul reprezintă un pas uriaș pentru sudul Italiei.
Dacă va fi dus la bun sfârșit, Podul Strâmtorii Messina va depăși toate recordurile actuale în materie de poduri suspendate. Cu o lungime estimată de peste 3.300 de metri, acesta ar depăși actualul deținător al recordului pentru cel mai lung pod suspendat din lume, Podul Canakkale 1915 din Turcia (2.033 de metri). În același timp, ar rivaliza ca dimensiuni cu cele mai lungi poduri suspendate din China.
Cea mai mare problemă a viitorului pod peste Strâmtoarea Messina este amplasarea sa. Regiunea înconjurătoare din Italia este una dintre cele mai instabile din punct de vedere seismic din Europa, ceea ce ar putea perturba procesul de construcție, dar și produsul final, mai ales având în vedere posibilitatea unor cutremure.
Multe astfel de structuri sunt construite în zone afectate de un hazard seismic mai mare în comparație cu cel din Strâmtoarea Messina. Este vorba despre cele din California, Turcia sau Japonia, conform informațiilor de pe site-ul oficial al companiei Webuild.
Specialiștii consideră, însă, că podul ar putea rezista chiar și în condiții seismice severe. Guy Nordenson, profesor de inginerie structurală la Universitatea Princeton, explică faptul că podurile suspendate sunt, în general, mai flexibile decât alte structuri, ceea ce le permite să absoarbă și să suporte mișcările solului.
El a dat drept exemplu podul nipon Akashi Kaikyo, care este al treilea ca lungime din lume. Acesta este situat într-o zonă activă tectonic, dar care a fost proiectat să reziste la seisme de mare magnitudine.
„Podul Akashi Kaikyo este, dacă vreți, un văr al podului Messina, care trebuie să facă și el față cutremurelor. Marele seism Hanshin din 17 ianuarie 1995 (n.n. – care a avut magnitudinea de 7,3 pe scara Richter) a mutat turnurile podului, singurele structuri care fuseseră ridicate la acea vreme, astfel încât deschiderea centrală a trebuit să fie mărită cu un metru, ceea ce a fost în regulă”, a precizat Kaikyo.
Astfel, proiectul italian, care părea multă vreme imposibil de realizat, ar putea deveni realitate datorită progreselor inginerești și a ambiției politice.