China își consolidează dominația în industria bateriilor pentru vehiculele electrice (EV) prin noi restricții la exportul unor tehnologii utilizate în procesarea litiului și fabricarea catodului.
Experții avertizează că măsura ar putea perturba lanțurile globale de aprovizionare și amplifica tensiunile comerciale cu SUA și Uniunea Europeană.
Această măsură vizează în special tehnologiile legate de fabricarea modulelor de alimentare și de procesare a litiului, element esențial pentru bateriile vehiculelor electrice.
China joacă un rol central în piața mondială a mașinilor electrice, dominând lanțurile de aprovizionare cu pământuri rare, un atu în confruntarea economică cu Statele Unite. Potrivit unui raport publicat de SNE Research și citat de CNN, China controlează cel puțin 67% din piața globală a bateriilor, furnizând componente esențiale pentru un număr mare de producători auto internaționali.
Cel mai mare producător chinez și mondial de baterii, CATL, este un partener strategic al companiei americane Tesla și deține fabrici în Germania și în Ungaria. În plus, gigantul asiatic se află în negocieri cu Grupul Stellantis pentru construcția unei uzine comune în Spania. Între timp, constructori auto precum BYD și Chery câștigă tot mai mult teren în Europa, inclusiv în România, afectând direct cota de piață a producătorilor locali, dar și a Tesla.
Aceste restricții reflectă controale similare impuse elementelor din pământuri rare cu doar trei luni mai devreme, stabilind un model de protejare a dominației lanțului de aprovizionare în amonte, mai degrabă decât doar a produselor finite, potrivit publicației Tech in Asia.
Restricțiile impuse de Beijing ar putea grăbi reacțiile din partea SUA și UE, determinând accelerarea planurilor de localizare a resurselor și extinderea capacităților de rafinare a metalelor esențiale pentru baterii. Potrivit lui Liz Lee, analist Counterpoint Research, măsurile vizează în special tehnologiile upstream, adică etapele de procesare inițială, mai degrabă decât fabricarea propriu-zisă a celulelor sau modulelor de baterii.
Printre tehnologiile restricționate se numără și cea privind producerea catodului pentru bateriile LFP (litiu-fosfat de fier), care sunt tot mai populare datorită siguranței sporite și a costurilor mai mici. China deține o cotă de 94% din producția globală de baterii LFP și controlează majoritatea procesării litiului necesar. De asemenea, specialiștii spun că acest tip de baterii este esențial pentru mașinile electrice accesibile și că furnizorii chinezi vor continua să joace un rol esențial în producția de materiale precursoare pentru aceste baterii.
Superioritatea tehnologică a Chinei este vizibilă și în performanțele unor modele proprii, precum cele echipate cu sistemul Chery Super Hybrid. Acestea pot atinge autonomii de până la 1.200 km datorită combinației dintre bateriile avansate și un motor termic extrem de eficient.