Lovitură pentru oferii eco: statul român va aloca mai puțini bani pentru achiziția de vehicule electrice prin programul Rabla Plus.
Acesta este considerat unul dintre cele mai mari din Europa, iar Ministrul Mediului spune că bugetul actual nu mai permite susținerea unei subvenții de asemenea amploare.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat, joi, că în perioada următoare urmează să fie luate decizii importante privind toate programele gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Printre acestea se numără și ajustarea valorii voucherului acordat pentru achiziția de vehicule electrice, care va fi redus, deoarece bugetul actual nu poate susține subvențiile acordate până acum.
„Pentru toate programele de la AFM urmează să fie luată o decizie şi reglementată inclusiv în instrumentele juridice necesare, cu pachetul al doilea de măsuri. După ce e adoptat al doilea pachet de măsuri, imediat urmează să pun ordinul în transparenţă, cu noile valori de vouchere pentru maşini electrice. Voucherul pentru maşini electrice va fi modificat, apoi imediat lansat în zilele după ce a fost pus în transparenţă. Platforma este funcţională, există deja, nu se modifică deloc normele tehnice din spatele ei, deci a trebuit să poată să fie lansat imediat”, a declarat ministrul la Antena 3 CNN.
Diana Buzoianu a mai precizat că voucherul de 37.000 de lei acordat pentru achiziția de mașini electrice va fi diminuat, fiind considerat prea mare în raport cu posibilitățile bugetare.
„Vom avea o decizie finală exact cu privirea la valoarea voucherului în zilele acestea. Este vorba, pur şi simplu, de o ajustare. Bugetul, pur şi simplu nu poate să acopere vouchere de 37.000 de lei. Este unul dintre cele mai mari vouchere la nivel de Europa”, a afirmat Buzoianu.
Ministrul Mediului a subliniat că, din punctul ei de vedere, AFM ar trebui să-și reorienteze prioritățile și să sprijine mai mult programe cu impact real asupra mediului, nu doar subvenții în masă.
„Ştiu că poate nu o să mă facă cel mai popular ministru din istoria României să spun că nu cred că a arunca cu vouchere, că zeci de mii de vouchere este un lucru neapărat bun pentru mediu. Dar, în general, viziunea AFM-ului, din perspectiva mea, ar trebui să se schimbe. Noi avem nevoie de programe naţionale care să rezolve probleme sistemice de mediu. Programul RABLA este legat mai ales de nişte criterii şi de nişte rezultate, consecinţe în industrie, în economie. Ori noi la mediu trebuie să ne uităm pe programe care au cel mai mare impact pe mediu”, a explicat ea.
În ceea ce privește reînnoirea parcului auto național, Buzoianu a precizat că responsabilitatea pentru măsurile din PNRR privind această componentă revine Ministerului Transporturilor.
„Această măsură va trebui să fie propusă de Ministerul Transporturilor, pentru că este un jalon în PNRR, gestionat de Ministerul Transporturilor. Trebuie discutat, să vedem dacă există îndeplinit jalonul astăzi, pe legislaţia care există, sau dacă nu. Dacă nu este îndeplinit jalonul din PNRR, Ministerul Transporturilor va trebui să vină cu o propunere pentru a îndeplini şi această cerinţă. Altfel riscăm să pierdem foarte mulţi bani din fondurile europene”, a mai spus ministrul Buzoianu, precizând că nu poate răspunde în numele colegilor de la Transporturi.