Grupul Renault, din care face parte și marca Dacia, a anunțat o creștere a afacerilor pentru primul semestru din 2025.
Performanțele sub așteptări din luna iunie au influențat semnificativ rezultatele generale și au determinat revizuirea estimărilor pentru întregul an.
Cifrele financiare preliminare arată că veniturile totale ale grupului francez au atins pragul de 27,6 miliarde de euro, în creștere cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Marja operațională a fost de 6,0% din veniturile grupului, iar fluxul de numerar liber a fost de 47 milioane de euro, influențat mai ales de o variație negativă a necesarului de capital de lucru, estimată la circa -900 milioane de euro (excluzând efectele fiscale).
Aceste rezultate au fost afectate de o performanță sub așteptări în cea de-a șasea lună a anului, cauzată de volume ușor mai mici decât se anticipase. O altă cauză a fost presiunea comercială sporită generată de declinul pieței de retail și de subperformanța diviziei de vehicule comerciale ușoare într-o piață europeană în scădere. În plus, nivelul creanțelor a fost influențat și de decalaje în facturare în ultimele zile ale lunii, potrivit informațiilor publicate de Renault.
Variația negativă semnificativă a necesarului de capital de lucru în primul semestru din 2025 se explică printr-un nivel de producție la finalul anului 2024 mai ridicat decât cel înregistrat la sfârșitul lunii iunie 2025, dar și printr-un stoc de vehicule mai mare, pe fondul unor volume de vânzări sub așteptări în iunie. Totuși, stocul total de mașini era de 530.000 unități la sfârșitul lui iunie, în scădere cu 30.000 de unități față de luna martie.
Ținând cont de deteriorarea tendințelor pieței auto, intensificarea concurenței și anticiparea unei continuări a declinului pieței de retail, Grupul Renault își ajustează obiectivele pentru întregul an curent. Astfel, noua țintă este o marjă operațională de 6,5% față de cel puțin 7% estimat anterior. În plus, fluxul de numerar liber a fost revizuit la 1-1,5 miliarde de euro față de cel puțin două miliarde de euro anunțat anterior, se mai precizează în comunicatul Renault.
Pentru a face față provocărilor unei piețe tot mai competitive, Grupul Renault se bazează pe câteva atuuri solide. Astfel, francezii mizează pe o gamă atractivă pentru piețele europene și internaționale, care va fi actualizată cu șapte modele noi și două versiuni facelift, programate pentru a doua jumătate a acestui an.
Un alt atu îl reprezintă un portofoliu solid de comenzi în Europa, echivalent cu aproximativ două luni de vânzări, o gestiune sănătoasă a stocurilor și un grad ridicat de utilizare a capacităților de producție, în medie de aproximativ 90%.