Prima pagină » „Bogați și naivi”: Singapore devine paradisul escrocheriilor online, cu pierderi record de peste 1 miliard de dolari

„Bogați și naivi”: Singapore devine paradisul escrocheriilor online, cu pierderi record de peste 1 miliard de dolari

„Bogați și naivi”: Singapore devine paradisul escrocheriilor online, cu pierderi record de peste 1 miliard de dolari
Foto: Shutterstock

Singapore, una dintre cele mai bogate și digitalizate economii din lume, a devenit paradisul escrocheriilor online. Țara se confruntă cu o explozie scam care a generat pierderi de peste 1,1 miliarde de dolari singaporezi (aproximativ 750 milioane USD) doar în 2023, o creștere de 70% față de anul precedent, se arată într-o analiză Financial Times. Fenomenul, descris de experți drept o „scamdemie”, reflectă vulnerabilitatea unei societăți profund conectate digital, dar, în același timp, excesiv de conformistă față de autoritate. Companiile de reglementare anunță că au detectat și dezactivat peste 7 milioane de conturi legate de centre de escrocherie în primele luni ale lui 2024, dar fenomenul rămâne departe de a fi controlat.

Potrivit datelor poliției din Singapore, în 2024 au fost raportate peste 51.000 de cazuri de fraudă, iar organizațiile internaționale estimează că cifra este imens mai mare, în condițiile în care peste două treimi dintre victime nu își declară pierderile.

„Sunt bogați și naivi”, a declarat pentru Financial Times un specialist implicat în recuperarea activelor pierdute, sintetizând trăsătura care face din singaporezi o țintă ideală pentru rețelele de criminalitate organizată.

Scam și escrocherii online: Eleveția și Austria, pe următoarele locuri în topul țărilor afectate

Majoritatea escrocheriilor vizează cetățeni singaporezi și își au originea în centre de scam organizate din Cambodgia, Myanmar și Laos, unde victimele sunt adesea recrutate prin trafic de persoane. Interpol identifică regiunea drept principalul focar al fraudelor prin metode de tip phishing, escrocherii romantice sau prin tehnici care preiau identitatea altora.

Valoarea pierderilor pentru fiecare victimă în Singapore a fost cea mai ridicată din lume în 2023, cu peste 4.000 de dolari per caz. În acest nedorit top, pe locurile 2 și 3 se clasează Elveția și Austria.

De la deepfake-uri la „ofițeri” AI

Escrocheriile au devenit din ce în ce mai sofisticate, odată cu utilizarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor deepfake. Autoritățile locale au tras un semnal de alarmă privind cazuri în care escrocii s-au folosit de avataruri AI pentru a se da drept oficiali bancari sau reprezentanți ai autorităților de reglementare, reușind să convingă, astfel, victimele să transfere bani sau criptomonede.

„De multe ori, victimele ajung la noi deja hipnotizate psihologic, mai ales în cazurile de escrocherii romantice sau de investiții false”, a declarat Loretta Yuen, președinta comitetului antifraudă al Asociației Băncilor din Singapore și directoare de conformitate la OCBC Bank.

Pentru a încetini fluxul rapid al transferurilor frauduloase, unele bănci locale au început să introducă mecanisme de întârziere și verificare suplimentară, într-un sistem care altfel permite retragerea completă a fondurilor în doar 30 de minute.

Rețelele sociale – canalul preferat al escrocilor

Aproape toate tentativele de fraudă încep cu un contact pe rețelele deținute de Meta, Facebook, WhatsApp sau Instagram. Compania a anunțat că a detectat și dezactivat peste 7 milioane de conturi legate de centre de escrocherie în primele luni ale lui 2024, dar fenomenul rămâne departe de a fi controlat.

Într-un caz emblematic, actorul veteran Laurence Pang, în vârstă de 78 de ani, a pierdut 40.000 de dolari în criptomonede după ce a fost atras într-o relație fictivă de o „tânără filipineză” pe o platformă de dating. Într-un apel video ulterior, Pang a descoperit că imaginea din profil nu avea nicio legătură cu persoana reală.

„Era subtil, nu părea un scam. Dar când au cerut bani, ar fi trebuit să îmi dau seama”, a spus el.

Guvernul ia în calcul pedeapsa fizică

Amploarea fenomenului a determinat guvernul să ia în calcul măsuri drastice, inclusiv pedepse corporale pentru escroci.

„Credem în bătaie, ca un factor de descurajare puternic”, a declarat Loretta Yuen. „E o formă de justiție care aduce și o doză de răzbunare”.

Până la implementarea unor soluții mai eficiente, autoritățile și băncile din Singapore le recomandă cetățenilor o regulă simplă: dacă ți se cere bani sau criptomonede online, este, cu siguranță, o escrocherie.

Alte articole importante
Compania Figure prezintă o baterie ignifugă pentru roboți umanoizi (VIDEO)
Tehnologie
Compania Figure prezintă o baterie ignifugă pentru roboți umanoizi (VIDEO)
Compania de robotică americană Figure a dezvăluit o baterie ignifugă de ultimă generație, concepută pentru roboți umanoizi. Aceasta se distinge printr-o capacitate energetică cu 94% mai mare comparativ cu versiunea anterioară, ceea ce este echivalent cu o autonomie extinsă și cu siguranță ridicată în utilizare. Noua baterie produsă de Figure este ignifugă și oferă cu […]
Efectele distructive ale rezumatelor AI în căutările Google: traficul publicațiilor online se prăbușește
Analize
Efectele distructive ale rezumatelor AI în căutările Google: traficul publicațiilor online se prăbușește
Operatorii de publicații online se confruntă cu un impact masiv asupra audiențelor lor, pe măsură ce rezultatele clasice din căutările Google sunt înlocuite de rezumate dezvoltate prin inteligență artificială (AI). Un studiu recent avertizează că aceste rezumate pot conduce chiar și la o scădere cu aproape 80% a traficului generat de motoarele de căutare, afectând […]
Google Foto introduce funcții AI care transformă imaginile în videoclipuri
Tehnologie
Google Foto introduce funcții AI care transformă imaginile în videoclipuri
Google Foto primește un upgrade important prin integrarea unor funcții AI, care permit transformarea fotografiilor în videoclipuri. Prin aceste actualizări, utilizatorii pot explora noi moduri de a-și reinterpreta amintirile, cu ajutorul inteligenței artificiale. Google Foto adaugă AI ca utilizatorii să poată crea videoclipuri din fotografii Gigantul tech american a anunțat o serie de funcții noi […]
EXCLUSIV. Radiografia unei „curbe periculoase” de sacrificiu fiscal. Profesorul universitar Cristian Păun: „Am evitat la limită un dezastru. Riscam retragerea unor sume uriașe din România”
VIDEOEXCLUSIV. Radiografia unei „curbe periculoase” de sacrificiu fiscal. Profesorul universitar Cristian Păun: „Am evitat la limită un dezastru. Riscam retragerea unor sume uriașe din România”
România a câștigat timp în urma adoptării măsurilor fiscale inițiate de Guvern, dar după acest sacrificiu fiscal urmează o cursă contra cronometru în care autoritățile vor fi nevoite să implementeze rapid și precis aceste corecții pentru a confirma „în teren” calculele pe hârtie. „Această creștere de taxe pe care am văzut-o acum era aproape inevitabilă”, […]
Thyssenkrupp a semnat un acord dur de austeritate cu sindicatul IG Metall. Mii de locuri de muncă în pericol,
Thyssenkrupp a semnat un acord dur de austeritate cu sindicatul IG Metall. Mii de locuri de muncă în pericol,
Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), cel mai mare producător de oțel din Germania, trece printr-un proces amplu de restructurare care va aduce pierderi financiare semnificative angajaților săi. După trei zile intense de negocieri, conducerea companiei și sindicatul IG Metall au ajuns la un acord colectiv valabil până în 2030. Acesta prevede reducerea orelor de muncă, eliminarea […]
Luna amenințată de asteroidul 2024 YR4 și riscul unui bombardament orbital
Luna amenințată de asteroidul 2024 YR4 și riscul unui bombardament orbital
Asteroidul 2024 YR4, supranumit „ucigaș de orașe”, ar putea lovi Luna în 2032, declanșând un fenomen cosmic rar: o ploaie de fragmente lunare ce s-ar putea îndrepta spre Pământ. Deși nu reprezintă un pericol direct pentru viața de pe Terra, impactul ar putea afecta sateliți, echipamente spațiale și orbita joasă a planetei. O cercetare recentă […]