Prima pagină » SUA suspendă controalele asupra exporturilor către China

SUA suspendă controalele asupra exporturilor către China

SUA suspendă controalele asupra exporturilor către China
Donald Trump anunță „reset total” în relațiile comerciale SUA-China.

SUA au suspendat impunerea unor noi restricții privind exporturile de tehnologie către China pentru a nu periclita negocierile comerciale cu această țară.

Președintele Donald Trump va avea o șansă în plus de a organiza o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping în acest an.

Președintele SUA suspendă temporar restricțiile asupra exporturilor de tehnologie către China

SUA suspendă controalele asupra exporturilor către China

Biroul pentru Industrie și Securitate (BIS) din cadrul Departamentului Comerțului, care gestionează reglementările privind exporturile, a primit în ultimele luni instrucțiuni să evite măsuri dure față de China. Opt surse, inclusiv oficiali americani actuali și foști, au confirmat această orientare. Luni, oficiali americani și chinezi urmează să se întâlnească la Stockholm pentru a treia rundă de negocieri comerciale, după întâlnirile precedente de la Geneva și Londra, informează Financial Times.

În timp ce președintele Donald Trump caută să evite acțiuni care ar putea compromite o eventuală întrevedere cu Xi Jinping, unii oficiali americani avertizează că Washington-ul este limitat în reacțiile sale privind controlul exporturilor, din cauza riscului de represalii din partea Chinei. Aceasta ar putea, spre exemplu, să restricționeze din nou exporturile de pământuri rare și magneți critici către SUA, așa cum a procedat pentru prima dată în luna mai.

Administrația Trump a fost aproape de a bloca exportul de tehnologii către China în prima parte a anului. În aprilie, echipa sa a transmis companiei Nvidia că nu va putea exporta cipul H20, creat special pentru piața chineză, după ce administrația anterioară, condusă de Joe Biden, restricționase vânzarea unor modele mai avansate. Totuși, actualul șef de la Casa Albă a făcut un pas înapoi după ce directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a făcut lobby direct pentru această decizie.

Cipul H20 a devenit subiectul unei confruntări între autoritățile americane din domeniul securității, care susțin că produsul ar putea sprijini armata chineză, și Nvidia, care argumentează că interzicerea exporturilor americane doar grăbește inovația locală în China.

Îngrijorare în rândul experților

În cursul zilei de luni, un grup de 20 de experți în securitate și foști oficiali, printre care Matt Pottinger, fost consilier adjunct pentru securitate națională al lui Donald Trump în primul mandat al acestuia, va trimite o scrisoare secretarului Comerțului, Howard Lutnick, exprimându-și îngrijorarea față de această direcție.

„Această decizie este o greșeală strategică ce amenință superioritatea economică și militară a SUA în domeniul inteligenței artificiale”, se arată în scrisoarea consultată de Financial Times.

Printre semnatari se numără și David Feith, fost oficial al Consiliului Național de Securitate din actuala administrație Trump, Liza Tobin, care a activat în aceeași structură în primul mandat Trump, precum și Kyle Bass, un susținător al lui Trump și fondatorul Hayman Capital Management.

Potrivit acestora, cipul H20 este un „accelerator puternic” al capabilităților Chinei în domeniul AI și depășește modelul H100, un cip Nvidia deja interzis, în ceea ce privește performanțele de „inferență”, adică rularea funcțiilor de AI (spre deosebire de antrenarea modelelor). Acest lucru îl face util în dezvoltarea de arme autonome, platforme de supraveghere și alte aplicații militare.

James Mulvenon, expert în domeniul militar chinez și director de informații la Pamir Consulting, a declarat că problema nu se reduce la un singur cip sau companie: „Aceste decizii vor determina ce sistem politic și ce valori vor controla în cele din urmă cea mai puternică tehnologie din istorie”.

Americanii consideră că au fost păcăliți de chinezi

Nvidia a respins criticile, susținând că sunt „eronate” și „incompatibile” cu noul plan de acțiune AI prezentat de Trump, care încurajează exportul de tehnologii americane. Compania afirmă că H20 „nu va spori capacitățile militare ale nimănui, dar va ajuta SUA să câștige sprijinul dezvoltatorilor la nivel global”.

Criticii nu sunt de acord. Jimmy Goodrich, consilier principal în domeniul tehnologiei la RAND Corporation, a subliniat că H20 se remarcă prin lățimea mare de bandă a memoriei, depășind orice cip autohton chinezesc, o caracteristică esențială pentru dezvoltarea AI la scară largă. „H20 este combustibilul care alimentează motorul AI al Chinei”, a spus el, citat de Reuters.

Dincolo de cazul H20, oficialii americani din domeniul securității sunt frustrați că administrația Trump evită să ia măsuri ferme împotriva Chinei. „Trump a înghețat efectiv controalele la export și a oferit H20 gratuit, subminând unul dintre cele mai importante instrumente ale noastre de securitate națională”, a declarat un fost oficial.

Steve Bannon, fost strateg la Casa Albă în administrația Trump, a afirmat că permiterea vânzării H20 în China este o mare greșeală. „Companiile americane au fost păcălite decenii întregi de Partidul Comunist Chinez, care a transferat cele mai valoroase tehnologii. Acum guvernul este gata să repete greșeala, doar pentru ca firmele să-și crească profiturile, ignorând complet securitatea națională”.

Potrivit Financial Times, BIS intenționa în luna mai să adauge pe lista de entități restricționate subsidiare ale unor producători chinezi de cipuri. Între timp, ținta a fost extinsă pentru a include toate subsidiarele companiilor chineze deja aflate pe listă, iar China a fost deja informată despre planurile SUA, spun sursele.

Alte articole importante
Japonia ar putea finanța o fabrică de cipuri taiwaneză în SUA. Investiție de sute de miliarde de dolari
Japonia ar putea finanța o fabrică de cipuri taiwaneză în SUA. Investiție de sute de miliarde de dolari
Japonia ia în calcul să finanțeze o fabrică de cipuri taiwaneze în SUA, ca parte a unui pachet investițional de 550 de miliarde de dolari convenit cu Washington. Inițiativa reflectă interesul strategic al niponilor de a sprijini lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori și, totodată, de a consolida parteneriatul economic cu Statele Unite. Japonia ar […]
Începe Războiul Stelelor: faza pe sateliți
Începe Războiul Stelelor: faza pe sateliți
O nouă cursă a înarmării se desfășoară, de data aceasta în tăcerea orbitei, unde marile puteri testează sateliți manevrabili, arme antisatelit și inteligență artificială capabilă să identifice diverse tipuri de amenințări. În timp ce America și aliații săi acuză China și Rusia că militarizează spațiul, ei înșiși se pregătesc pentru un posibil conflict orbital, în […]
Transportoarele blindate Rheinmetall Lynx vor fi produse la Mediaș
Transportoarele blindate Rheinmetall Lynx vor fi produse la Mediaș
Gigantul german din industria de apărare Rheinmetall va produce transportoare blindate Lynx în România, la Automecanica Mediaș. În acest fel, compania cu sediul la Düsseldorf își extinde prezența în țara noastră și își consolidează rolul de furnizor și producător pentru MApN. Rheinmetall a relocat producția de transportoare blindate Lynx la Mediaș Gigantul german Rheinmetall a […]
PPC Blue primește finanțare europeană pentru a instala 60 de stații de încărcare rapidă în România și Grecia
Companii
PPC Blue primește finanțare europeană pentru a instala 60 de stații de încărcare rapidă în România și Grecia
PPC Blue, parte a gigantului Public Power Corporation, accelerează tranziția spre mobilitate verde în Europa de Est printr-un proiect strategic de amploare, finanțat cu 2,76 milioane de euro de Uniunea Europeană. Compania va instala 60 de puncte de încărcare rapidă și ultra-rapidă în România și Grecia, pe cele mai importante rute europene, facilitând accesul la […]
Tesla bate palma cu Samsung într-un acord de 16,5 miliarde de dolari pentru achiziția de cipuri
Companii
Tesla bate palma cu Samsung într-un acord de 16,5 miliarde de dolari pentru achiziția de cipuri
Tesla și Samsung au oficializat un acord pentru achiziția de cipuri în valoare de 16,5 miliarde de dolari, marcând una dintre cele mai mari colaborări din industria tehnologică și auto. În baza acestui parteneriat strategic, cipurile de ultimă generație produse în noua fabrică Samsung din Texas vor alimenta viitoarele vehicule electrice Tesla. Tesla semnează un […]
Deficitul bugetar a ajuns la 3,68% din PIB după doar șase luni. Statul a cheltuit cu 70 miliarde mai mult decât a încasat
Deficitul bugetar a ajuns la 3,68% din PIB după doar șase luni. Statul a cheltuit cu 70 miliarde mai mult decât a încasat
Execuția bugetară pentru prima jumătate a anului 2025 confirmă o tendință clară de dezechilibru în finanțele publice. Potrivit datelor publicate, luni, de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar a urcat la 3,68% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 69,80 miliarde de lei. Comparativ cu luna mai, când deficitul fusese de 3,39% din PIB, statul a acumulat noi […]