Tarifele vamale impuse de administrația Trump încep să aibă efecte nocive asupra pieței de mașini noi din SUA.
Studii recente arată că automobilele care costă sub 30.000 de dolari devin tot mai greu de găsit, iar prețurile sunt în creștere pe fondul scăderii stocurilor și al importurilor afectate.
Când și-a anunțat, în aprilie, intenția de a introduce noi tarife vamale pentru automobile și componente auto, președintele american Donald Trump a declarat că „veți vedea prețurile scăzând”. Din păcate, realitatea este cu totul alta. Un nou studiu realizat de Cars.com, care a analizat stocurile dealerilor în prima jumătate a anului 2025, arată că oferta de mașini noi sub 30.000 de dolari este în scădere.
Potrivit raportului, segmentul de automobile cu prețuri sub acest prag este cel mai vulnerabil în fața tarifelor, deoarece 92% dintre mașinile din această categorie sunt importate. Doar două modele, Honda Civic și Toyota Corolla, sunt produse în SUA, însă chiar și în cazul lor, unele versiuni sunt asamblate în afara granițelor americane. La nivel de inventar, acest segment a înregistrat o creștere anuală de 3,9%, însă este sub media de 5,6% a creșterii generale a stocurilor de mașini noi.
De asemenea, studiul Cars.com mai arată că dealerii și-au suplimentat stocurile înainte ca tarifele să intre în vigoare, iar vânzările au crescut în lunile martie și aprilie, cu 3,9% mai mult față de aceeași perioadă din 2024.
Această tendință a generat câteva efecte notabile. În primul rând, a crescut disponibilitatea de mașini second-hand, provenite din „trade-in”-uri realizate de clienții care doreau să achiziționeze un autoturism nou înainte de aplicarea tarifelor. Aceste vehicule s-au vândut rapid. În plus, prețurile mașinilor second-hand au scăzut ușor în primul trimestru din 2025, dar au urcat cu 1,6% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Stocurile de autoturisme de acum, care au fost produse înainte de introducerea tarifelor, se diminuează în prezent. Acest lucru va duce, inevitabil, la creșteri de prețuri, avertizează autorii studiului, citați de publicația Motor1. De la începutul anului, prețul mediu al unei mașini noi a crescut cu doar 97 de dolari, însă vehiculele importate, spre exemplu, din Marea Britanie s-au scumpit cu peste 10.000 de dolari.
În schimb, cele fabricate în Uniunea Europeană au cunoscut o majorare medie de aproape 2.500 de dolari. În ceea ce privește mașinile fabricate în China, Canada, Coreea de Sud și chiar în SUA, prețurile au scăzut ușor, cu aproximativ 200 de dolari în medie.
Pentru a doua jumătate a anului curent se estimează că prețurile vor continua să crească, în timp ce cererea va scădea.
„Ritmul vânzărilor și al mișcărilor de stoc va depinde de amploarea tarifelor, iar producătorii vor ajusta volumele de producție în funcție de un public mai restrâns și mai sensibil la preț”, se menționează în raportul citat.
Cars.com oferă și alte perspective interesante. Spre exemplu, într-un sondaj realizat în rândul cumpărătorilor de vehicule electrice, 53% dintre respondenți au declarat că principala motivație a fost reprezentată de creditele fiscale federale. În contextul în care subvențiile de 7.500 de dolari pentru EV-uri noi și cel de 4.000 de dolari pentru EV-uri second-hand urmează să fie eliminate începând cu data de 30 septembrie, impactul asupra accesibilității acestora va fi semnificativ.
Studiul afirmă că ar putea deveni dificil de menținut tendința de creștere a stocurilor de EV-uri noi, care durează deja de 28 de luni. Totodată, se consideră că piața vehiculelor cu emisii zero second-hand se apropie de un prag minim.
Potrivit studiului, producătorii auto își adaptează tot mai mult producția, concentrându-se pe versiunile de bază și pe cele de top, în timp ce versiunile de mijloc sunt reduse ușor. De asemenea, cele entry-level sunt atractive pentru clienții mai atenți la preț, în timp ce versiunile premium sunt mai profitabile. Această reconfigurare a ofertei ar putea atenua parțial efectele tarifelor vamale.