Tarifele vamale impuse de administrația Trump au provocat o pierdere de peste un miliard de dolari companiei General Motors în al doilea trimestru.
Cu toate acestea, gigantul auto american a reușit să depășească așteptările analiștilor, datorită creșterii vânzărilor la camioanele și SUV-urile pe benzină.
Foto: Freepik
Cel mai mare producător auto din SUA după numărul de vehicule vândute a avertizat că efectele tarifelor impuse de administrația Trump vor fi și mai pronunțate în cel de-al treilea trimestru. Compania din Detroit și-a menținut prognoza conform căreia presiunile comerciale ar putea afecta profitul operațional cu 4 până la 5 miliarde de dolari.
Oficialii General Motors (GM) au precizat că ar putea lua măsuri pentru a atenua cel puțin 30% din acest impact. În urma anunțului, acțiunile companiei au scăzut cu aproximativ 6% la deschiderea burselor, transmite agenția Reuters.
Veniturile pe trimestrul încheiat la 30 iunie au scăzut cu aproape 2%, ajungând la aproximativ 47 de miliarde de dolari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Câștigul ajustat pe acțiune s-a redus la 2,53 dolari, față de 3,06 dolari în trimestrul similar anterior. Totuși, rezultatul a depășit estimarea medie a analiștilor, care prognozau 2,44 dolari/acțiune, potrivit datelor LSEG. Profitul ajustat înainte de dobânzi și taxe a scăzut cu 32%, la 3 miliarde de dolari.
GM se numără printre companiile care și-au revizuit în jos estimările anuale din cauza tarifelor impuse de administrația Trump, anticipând acum un profit operațional ajustat între 10 și 12,5 miliarde de dolari. Marți, compania și-a reafirmat această estimare.
În ciuda presiunilor externe, afacerile de bază ale GM au rămas solide. Vânzările din Statele Unite, care este principala piață a companiei, au crescut cu 7%, iar modelele populare de pickup-uri și SUV-uri au beneficiat în continuare de prețuri ridicate. Pe piața chineză, GM a revenit la profit, după ce în urmă cu un an înregistra pierderi, potrivit South China Morning Post.
Analiștii consideră că, pentru a contracara efectele negative ale tarifelor, GM ar putea fi nevoită să reducă investițiile în proiecte viitoare sau să identifice alte modalități de diminuare a cheltuielilor.
În iunie, General Motors a anunțat un plan de investiții de patru miliarde de dolari în trei fabrici din Michigan, Kansas și Tennessee. Printre măsuri se numără mutarea producției modelului Cadillac Escalade și creșterea producției celor două modele mari de pickup-uri. De asemenea, GM a decis să mute producția modelului Chevy Blazer, fabricat anterior în Mexic, la uzina din Tennessee.
În ultimele luni, GM a intensificat investițiile în operațiunile sale cu motoare termice, în special în fabricile din SUA. Asta pune sub semnul întrebării obiectivul declarat anterior de a înceta producția de vehicule pe benzină și motorină până în 2035.
Și alți constructori sunt afectați de noile tarife vamale. Grupul Stellantis, care deține și marca americană Jeep, a avertizat că tarifele vor avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare din a doua jumătate a anului. În primul semestru al anului, gigantul multinațional a înregistrat costuri suplimentare de aproximativ 300 milioane de euro din această cauză. De asemenea, acțiunile Stellantis, dar și cele ale Ford Motor au scăzut marți dimineață cu circa 1%.
Aproximativ jumătate dintre vehiculele vândute de americani pe piața locală sunt importate, în principal din Mexic și din Coreea de Sud. Spre comparație, Ford produce circa 80% dintre modelele comercializate în SUA pe plan intern.