Prețurile mașinilor second-hand din SUA au înregistrat o creștere semnificativă, influențate fiind de tarifele vamale impuse recent de Donald Trump.
Această evoluție reflectă impactul politicilor comerciale asupra pieței auto second-hand și provoacă o volatilitate crescută în vânzări și oferte.
Foto: Colaj Pixabay
Un indicator al prețurilor vehiculelor rulate vândute la licitații en-gros în Statele Unite, care s-a dovedit predictiv înainte de explozia inflației după pandemia de coronavirus, este din nou în creștere, înregistrând luna trecută cea mai mare creștere anuală din ultimii aproape trei ani. Această majorare vine pe fondul volatilității continue a prețurilor și vânzărilor auto, influențate de tarifele vamale impuse de președintele Donald Trump asupra automobilelor importate, transmite agenția Reuters.
Indicele Manheim al valorii vehiculelor second-hand a crescut cu 1,6% în iunie față de luna mai, pe bază ajustată sezonier, și a înregistrat o creștere anuală de 6,3%, cea mai mare de după august 2022, conform datelor publicate marți. La valoarea de 208,5, indicele este într-un trend ascendent de aproximativ un an și se situează acum la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.
„Tendințele de apreciere en-gros au fost mai volatile în al doilea trimestru, deoarece tarifele au afectat semnificativ vânzările de mașini noi și oferta acestora, influențând, în consecință, și piața vehiculelor second-hand”, a declarat Jeremy Robb, director senior pentru analize economice și industriale la Cox Automotive, compania care furnizează acest indice.
Presiunile asupra prețurilor se temperează, de obicei, în a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, Robb a precizat că vânzările retail de mașini rămân „puțin mai ridicate decât în anii anteriori”. De asemenea, numărul mașinilor care ies din contractele de leasing și ajung pe piața second-hand este în scădere, „doi factori care ar trebui să susțină valori mai ridicate pe măsură ce înaintează perioada”.
Tariful de 25% impus de Trump asupra mașinilor de import a determinat o creștere bruscă a achizițiilor de vehicule noi în primăvară, consumatorii încercând să evite creșterea anticipată a prețurilor. Vânzările au scăzut, însă, semnificativ în lunile mai și iunie, relatează Times Live. Inflația generală a contrazis până acum previziunile multor economiști, însă oficiali ai Rezervei Federale (Fed) sunt convinși că un val de scumpiri este iminent și ezită să reducă dobânzile până când nu vor fi siguri că riscul a trecut.
Indicele Manheim a atras în ultimii ani atenția economiștilor privați și a unor oficiali ai Fed, care l-au considerat un indicator timpuriu al unei inflații mai susținute și de durată. Acesta a început să se manifeste pe măsură ce economia a ieșit din pandemie, în 2021 și 2022. Acest indice a început să crească puternic la sfârșit de 2020, tendință care a continuat mai bine de un an. Până la mijlocul lui 2022, inflația generală din SUA, măsurată prin indicele prețurilor de consum, depășise 9%, cel mai ridicat nivel din anii 1980.
În toamna lui 2021, guvernatorul Fed Christopher Waller a avertizat împotriva „ignoranței selective a seriilor de date, fie că este vorba de prețurile mașinilor second-hand, prețurile alimentelor și energiei sau sondajele privind așteptările inflației în rândul gospodăriilor. Toate aceste serii oferă informații importante despre evoluția inflației, iar eliminarea lor ca simple excepții trebuie făcută cu prudență”.
Waller, considerat favorit pentru a-l înlocui pe președintele Fed, pare mai preocupat că majorarea tarifelor va reduce cererea, decât că va alimenta un nou val de inflație.