Masa de Crăciun diferă de la o țară la alta, în funcție de inflație, puterea de cumpărare și prețurile la alimentele de bază.
O analiză recentă arată unde va fi cel mai ieftin Crăciun și care sunt țările unde tradiționalul ospăț din ziua de 25 decembrie pune cea mai mică presiune pe bugetul familiilor.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/12/Masa-festiva-de-Craciun-Freepik-0-Puterea-financiara.jpg)
Foto: Freepik
Sezonul Sărbătorilor de iarnă este asociat pretutindeni cu daruri, reuniuni de familie și cu mese îmbelșugate. Europenii încep pregătirile pentru masa festivă de Crăciun cu multe zile înainte. În acest an, multe dintre familiile europene, inclusiv cele din România, vor fi nevoite să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a acoperi aceste cheltuieli, relatează Euronews.
Produse de bază precum carnea, ouăle sau ciocolata s-au scumpit din nou. Acestea pun, astfel, presiune pe bugetele consumatorilor din mai multe țări europene în organizarea mesei de Crăciun.
În Grecia, costurile pentru tradiționala masă festivă vor fi semnificativ mai mari decât anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de INKA – Federația Generală a Consumatorilor. Studiul ia în calcul masa de Crăciun pentru o familie de patru persoane și nu include costuri suplimentare. În această categorie intră uleiul, lămâile, ouăle, electricitatea, decorațiunile sau lumânările, care adaugă cel puțin 10 euro la total.
De asemenea, prețul cărnii a crescut cu 12 până la 18%, ajungând la 15-17 euro pe kilogram. Estimările arată că ar putea urca până la 20 de euro. Mielul și capra, preferate de greci în perioada sărbătorilor, sunt mai scumpe cu 15-18% față de anul trecut. În sfârșit, carnea de porc s-a scumpit cu 10-12%. Brânzeturile au înregistrat creșteri similare, în timp ce uleiul de măsline s-a scumpit cu aproximativ 60%, din cauza producției reduse.
Astfel, costul mesei de Crăciun în Grecia va ajunge în acest an la circa 186 de euro pentru o familie de patru membri față de 156 de euro anul trecut. Datele Eurostat arată că, în noiembrie, inflația alimentară a fost mai mare decât inflația generală. Mai exact, 3,1% față de 2,5% în aceeași lună a anului trecut.
În Spania, alimentele tradiționale de Crăciun s-au scumpit în medie cu 5,1% față de 2024. Produse precum jamón-ul, carnea variată și fructele de mare iberice au atins niveluri record. Inflația și creșterea prețurilor cauzate de gripa aviară au dus la majorarea semnificativă a coșului de cumpărături. Astfel, o masă de Crăciun va costa în 2025 aproximativ 44 de euro de persoană.
Carnea de vită este cu 18% mai scumpă decât anul trecut, ajungând la 27 de euro pe kilogram pentru mușchi și 55 de euro pentru antricot. Curcanul, nelipsit de pe mesele festive, se vinde cu 9-12 euro pe kilogram, iar prețurile ar putea continua să crească. Măcelarii recomandă achizițiile din timp, deoarece apropierea sărbătorilor aduce scumpiri suplimentare.
Situația este similară și în cazul peștelui și fructelor de mare, unde lipsa stocurilor împinge prețurile în sus. Un pește care costă acum 40 de euro pe kilogram ar putea ajunge la 80-90 de euro până pe 24 decembrie.
Astfel, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Consumatorilor și Utilizatorilor, spaniolii vor cheltui, în medie, circa 800 de euro de Crăciun. Suma va fi cu 100 de euro mai mult decât anul trecut. De asemenea, peste jumătate dintre iberici se așteaptă să depășească bugetul stabilit inițial, iar cei care organizează petreceri de Revelion vor cheltui cu 73 de euro de persoană mai mult.
Asociația Portugheză pentru Protecția Consumatorilor (DECO) estimează că un coș de bază pentru Crăciun costa, la început de decembrie, aproximativ 54,35 euro. Această sumă este cu 2,8% mai mult decât cea din aceeași perioadă a anului precedent.
Cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la ciocolată, ouă, curcan și cod. Ca prețuri, codul mare ajunge la 16,71 euro pe kilogram față de 12,84 euro în 2024, curcanul costă 5,70 euro/kg comparativ cu 4,33 euro anul trecut, iar ouăle depășesc 2 euro pe cofrag.
Cea mai mare scumpire a fost înregistrată la ciocolată. Aceasta a ajuns la 4,07 euro pe pachet față de 1,86 euro anul trecut. În schimb, uleiul de măsline extravirgin s-a ieftinit cu 34,6%, ajungând la 6,65 euro pentru 750 ml față de 10,17 euro în 2024.
Potrivit asociației consumatorilor Codacons, italienii vor cheltui aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru cina din Ajunul Crăciunului și pe prânzul din 25 decembrie. Mai multe produse au înregistrat creșteri importante de preț. Astfel, cacao s-a scumpit cu 21,1%, cafeaua cu 18,8%, ciocolata cu 9,3% și ouăle cu 7,7%.
Produsele lactate și brânzeturile sunt acum cu 6,4% mai scumpe, iar carnea cu 5,8%. Mesele festive la restaurant vor genera cheltuieli de aproximativ 440 de milioane de euro.
Un detaliu demn de remarcat este schimbarea comportamentului legat de oferirea cadourilor. În acest an, tot mai puțini italieni intenționează să cumpere bijuterii, considerate un dar tradițional, pe fondul scumpirii acestora cu 26,3% față de anul trecut. Creșterea de preț a fost determinată de majorarea semnificativă a tarifului aurului.
Cele mai populare cadouri rămân jucăriile pentru copii, urmate de haine, accesorii, electronice și produse alimentare. În total, italienii vor cheltui aproximativ 9,5 miliarde de euro pe cadouri, 3,1 miliarde de euro pe masa festivă, 15 miliarde de euro pe călătorii și 440 de milioane de euro pe mese la restaurant.
În Franța, coșul mediu de Crăciun în 2025 va costa 155,30 euro, în ușoară scădere pentru al doilea an consecutiv, potrivit ICI franceinfo. Singura creștere semnificativă se observă la ciocolată, care s-a scumpit cu 22%.
Coșul festiv este format din 12 produse: curcan, foie gras, somon afumat, înghețată, șampanie, etc. Costul acestuia este cu 1,1% mai mic față de 2024. Totuși, comparativ cu 2022, prețul este mai mare cu peste 12%.
Deși inflația a încetinit, specialiștii de la NielsenIQ estimează că prețurile nu vor reveni la nivelurile de dinainte de 2022. Spre exemplu, foie gras-ul este mai ieftin cu 8,7% față de anul trecut, dar rămâne cu 2% mai scump față de acum trei ani. Curcanul reprezintă, probabil, cel mai elocvent exemplu. Deși prețul său a avansat în 2025 cu doar 0,2%, pe o perioadă de trei ani majorarea cumulată ajunge la 15%.
În Germania, prudența financiară domină planurile pentru Crăciunul 2025. Un sondaj realizat de Shopfully și YouGov arată că peste jumătate dintre germani intenționează să cheltuiască cel mult 200 de euro pe cadouri, mâncare și decorațiuni.
De asemenea, doar 7% vor cheltui peste 600 de euro, 27% – mai puțin de 100 de euro, 23% – între 100 și 200 de euro, iar 7% – peste 600 de euro. Interesant este că doar 5% vor să reducă bugetul alocat mesei de Crăciun, semn că aceasta rămâne o tradiție protejată.
Prețurile alimentelor continuă să crească, inflația afectând mai ales sectorul alimentar. În aceste condiții, o masă tradițională pentru patru persoane simplă, cu salată de cartofi cu cârnați, va costa între 7,52 și 7,81 de euro, adică mai mult decât în 2024. Cei care aleg gâsca de Crăciun vor plăti între 18 și 22 de euro pe kilogram.
În Polonia, Crăciunul din 2025 vine cu o ușoară reducere a cheltuielilor totale. Costul unui coș complet de sărbători pentru o familie de patru persoane este estimat la 3.655 de zloți (aproximativ 862 de euro), cu 1% mai puțin față de anul trecut.
Scăderea este determinată de ieftinirea combustibilului și de costurile mai mici pentru pregătirea reuniunilor de familie. De asemenea, crapul, un aliment tradițional de Ajun, este mai ieftin decât în 2024, iar prețurile unor produse de bază au rămas stabile.
Guvernul Ungariei a decis să plafoneze prețurile la unele produse alimentare de bază pentru a limita costurile de sărbători. Alimente precum laptele, făina, cartofii, ouăle, pâinea, unul sau pieptul de pui rămân stabile. În acest context, Polonia oferă un Crăciun mai ieftin. Concret, fiecare cetățean va cheltui anul acesta cu 1% mai puțin. Deși procentul nu este mare, comparativ cu restul Europei este semnificativ.
Costul estimat al unui coș de Crăciun (inclusiv alimente, cadouri, combustibil, brad de Crăciun etc.) pentru o familie de patru persoane va fi de 862 de euro anul acesta. Vorbim despre o scădere față de 2024, când valoarea coșului era estimată la 901 euro. Scăderea cheltuielilor se datorează în principal costurilor mai mici pentru combustibil și costurilor reduse pentru reuniunile de familie.Hainele și coafura vor costa în medie 271 de euro, cu 35 de euro mai puțin ca anul trecut. Un plin de combustibil va costa 82 de euro comparativ cu 93 de euro în 2024.
Există vești bune și despre meniul din Ajunul Crăciunului. Crapul, parte integrantă a tradiției poloneze de Crăciun, costă în prezent 27,7 euro pentru 2 kg comparativ cu 33,17 euro în 2024. Deși unele produse s-au ieftinit, altele, inclusiv carnea și mezelurile, generează costuri mai mari. Acestea costă acum 248 de euro față de 237 de euro în 2024.
În Turcia, o masă de sărbători pentru patru persoane este estimată la 153,14 de euro, adică aproximativ 38,29 de euro de persoană. Deși suma pare mică, ea este semnificativă raportată la salariul mediu lunar, care se situează sub 700 de euro.
Carnea de curcan se apropie de 7 euro pe kilogram, cotletele de miel costă 15 euro, iar cârnații ajung la aproape 15 euro/kg. Desertul tradițional, baklava, costă aproximativ 20 de euro kilogramul.